Karlo IV, kralj Francuske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Karlo IV / I
Déhérain - Charles IV of France.jpg
Kralj Francuske
Vladavina 3. januar 1322 – 1. februar 1328.
Prethodnik Filip V
Nasljednik Filip VI
Krunidba 21. februar 1322.
Rođenje 18. juni 1294.
Clermont, Francuska
Smrt 1. februar 1328. (u 33. godini)

Karlo IV (francuski: Charles IV; 18. juni 1294 – 1. februar 1328), zvani Lijepi (francuski: le Bel), bio je kralj Navare (kao Karlo I) i posljednji francuski kralj iz dinastije Capet od 1322. do 1328. Karlo je bio treći sin Filipa IV i njegove supruge Ivane I, kraljice Navare. Odmah na početku vladavine, bio je suočen sa pobunom seljaka u Flandriji, a 1324. bio je neuspješan prilikom izbora novog cara Svetog rimskog carstva. Kao vojvoda Akvitanije, engleski kralj Edvard II je bio Karlov vazal, ali on nije htio da oda počast drugom kralju. Iz osvete, Karlo je osvojio provinciju Guyenne 1324. u sukobu poznatom kao Sensardorski rat. Mirovnim sporazumom Edvard II se zakleo na odanost Karlu i pristao da plati kaznu. U zamjenu, Guyenne je vraćena Edvardu ali sa znatno smanjenim teritorijem. Smrću Karla IV koji nije imao muškog nasljednika, loza dinastije Capet se završila. Naslijedio ga je njegov rođak Filip Valois, ali je njegov sporni legitimitet bio jedan od razloga izbijanja Stogodišnjeg rata.