Ivan I, kralj Francuske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ivan I
John I of France.jpg
Kralj Francuske i Navare
Vladavina 15. novembar - 20. novembar 1316
Prethodnik Luj X
Nasljednik Filip V
Dinastija Capet
Otac Luj X, kralj Francuske
Majka Konstancija Anžuvinska
Rođenje 15. novembar 1316
Smrt 20. novembar 1316

Ivan I (15. novembar 1316. - 20. novembar 1316.) nazvan posthumni, je bio kralj Francuske i Navare i grof Šampanje iz dinastije Capet. Bio je sin i posthumni nasljednik kralja Francuske Luja X, i živio je pet dana. Time je imao najkraću neprikosnoveno priznatu vladavinu među svim francuskim kraljevima. Kao sin francuskog kralja Luja X i Klemencije Anžuvinske, sestre ugarskog kralja Karla I, bio je jedina osoba koja je bila kralj Francuske od rođenja, i na taj način, najmlađi kralj Francuske i jedina osoba koja je bila kralj Francuske tokom čitavog svog života.

Ivan je vladao pet dana a kao regent je bio njegov stric Filip sve do njegove smrti 20. novembra 1316. godine. Novorođenče kralj je sahranjen u baziliku Saint-Denis. Naslijedio ga je Filip, čiji je otvoreni legitimitet doveo do ponovne afirmacije Salisijskog zakonika koji isključuje žene iz linije nasljedstva francuskog trona.


Vladarske titule
Prethodnik:
Luj X i I
Kralj Francuske i Navare;
grof Šampanje

1316
Nasljednik:
Filip V i II