Karlo I Robert, kralj Ugarske

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Chronicon Pictum I Karoly Robert.jpg

Karlo I Robert (1288 -1342) je bio ugarski kralj. Na prijestolju je naslijedio Karla Martela. Papa Bonifacije VIII ga je 24. januara 1297. godine proglasio ugarskim kraljem, ali je u Ugarsku došao uz posredovanje Bribirskih knezova tek 1301. godine, kada je okrunjen kraljevskom krunom u Ostrogonu. Nakon dugih unutrašnjih borbi u Ugarskoj Karlo stiže u Budim, gdje je 15. juna 1309. godine po drugi put okrunjen za kralja u prisutnosti splitskog nadbiskupa Petra. Nakon borbe s feudalcima u Ugarskoj, Karlo pokušava urediti prilike u Slavoniji, gdje je za bana bio postavio Stjepana Babonića, oduzevši taj naslov Gisingovcima. U Ugarsku je uveo stabilnu monetu po ugledu na firentinski florin, te se i danas mađarska valuta naziva forintom. Osnivač je viteškog reda Sv. Jurja, kojim je uspio osigurati odanost ugarskog plemstva. Na prijestolju ga je naslijedio njegov sin Ludovik I Veliki.