Ludovik II, kralj Ugarske

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ludovik II
Louis2.jpg
Kralj Češke, Ugarske i Hrvatske
Vladavina 1516 - 1526
Prethodnik Vladislav II
Nasljednik Ferdinand I/Ivan Zapolja
Supružnik Marija Austrijska
Djeca Ivan Wass (vanbračni sin)
Dinastija Jagelonci
Otac Vladislav II, kralj Ugarske
Majka Ana od Foixa
Rođenje 1. juli 1506
Budim
Smrt 29. august 1526
Mohács

Ludovik II Jagelonac (1506 - 1526) je bio kralj Ugarske (1516 - 1526), Češke i Hrvatske.

Ludovik II je bio sin kralja Vladislava II Jagelonca i njegove treće supruge, Ane od Foixa.

Prijestolje je naslijedio kao desetogodišnji dječak. Sve do 1521. u njegovo ime vladalo je državno vijeće. Kada je preuzeo vlast u svoje ruke, nije bio sposoban da zavede red u zemlji razjedinjenoj i oslabljenoj feudalnom anarhijom. Ta slabost se pokazala u sukobu s Turcima na Mohačkom polju 1526. godine kada je Ugarska doživjela potpuni slom, a kralj se utopio u jednom potoku bježeći s bojišta.

Bio je oženjen kastiljsko-aragonskom princezom i austrijskom nadvojvotkinjom Marijom, ali nije imao zakonitog potomstva. Moguće je da je imao nezakonite djece. Njegova sestra Ana udala se za Marijinog brata Ferdinanda, koji će Ludovika II naslijediti kao ugarski i češki kralj.

Commons logo
Na Wikimedia Commonsu se nalazi još materijala vezanih za: