Mohačka bitka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Mohačka bitka na jednoj osmanlijskoj minijaturi

Na Mohačkom polju, koje predstavlja mađarski dio Baranje u blizini Drave, odigrala se 29. augusta 1526. godine bitka između ugarsko-hrvatske i turske vojske. Tursku vojsku predvodio je sultan Sulejman I Veličanstveni, koji je vladao od 15201566, a hrvatsko-ugarsku kralj Ludovik II.

U ovoj bici na ugarsko-hrvatskoj strani učestvovalo je oko 30.000, a na osmanlijskoj oko 100.000 vojnika. Osmanlije su bile bolje naoružane topovima kojih je bilo oko 160, dok su Mađari imali oko 85. Pobijedile su osmanlijske snage, i to prema nekim izvorima za nepuna tri sata. Gubici Mađara bili su prema osmanlijskim analima 28.000, a prema mađarskim 20.000 vojnika i 7 konjičkih odreda. Ovom bitkom propala je vladavina ugarske dinastije Jagelovića. Nakon ovog poraza, Osmanlijsko Carstvo osvojilo je velik dio Ugarske, te dio Like, Dalmacije i Slavonije. Tek kasnije, osmanlijskim porazom kod Siska 1593. godine, došlo je do stabiliziranja granice, a neka hrvatska područja postepeno su vraćena pod vrhovnu austrijsku vlast.

Pobjedom kod Mohača, Osmanlije ipak nisu uspjeli pokoriti čitavu Ugarsku. Iako su provalili u Budim, ubrzo su se morali povući i nisu ga osvojili sve do 1541. Ipak, ova bitka je označila kraj moći Ugarsko-hrvatskog kraljevstva. Borbe su nastavljene kroz sljedeća dva vijeka što je osiromašilo kraljevstvo. Stanovništvo se selilo prema zapadu, a kasnije je sve dovelo do miješanja stanovništva u opustošenim krajevima.Panzer aus Zusatzzeichen 1049-12.svg Nedovršeni članak Mohačka bitka koji govori o ratu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.