Karlo III, kralj Napulja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Karlo III i II
Kralj Napulja
Vladavina1382 - 24. februar 1386
PrethodnikIvana I
NasljednikLadislav
Kralj Ugarske i Hrvatske
Vladavina1385 - 1386
PrethodnikMarija
NasljednikMarija
SupružnikMargareta Dračka
DjecaIvana II, kraljica Napulja
Ladislav, kralj Napulja
DinastijaAnžuj
OtacLudovik, grof od Gravine
MajkaMargareta Sanseverinska
Rođenje1345
Smrt24. februar 1386
Visegrád, Mađarska

Karlo III (1345 - 24. februar 1386), poznat kao Karlo Drački, je bio napuljski kralj od 1382. godine, te ugarsko-hrvatski kralj od 1385. pa do svoje smrti 1386. godine. Porijeklom je iz napuljskog ogranka Anžuvinske dinastije.

Bio je oženjen Margaretom Dračkom, svojom prvom rodicom. S njom je imao dvoje preživjele djece, Ladislava i Ivanu II, od kojih su oboje postali napuljski vladari i pretendenti na ugarsko prijestolje, ali nisu ostavili potomke.

Osvajanje napuljske krune[uredi | uredi izvor]

Kao prapraunuk Karla II, bio je rođak u drugom koljenu napuljske vladarice Ivane I, te njen usvojeni sin i nasljednik. Nakon sukoba između Ivane I i pape, papinom odlukom kao nadvladara svih kršćanskih zemalja Ivana I je zbačena sa prijestolja. Karlo je umarširao u Napulj s ugarskom vojskom, pobijedio vojsku muža zarobljene kraljice i osvojio kraljevstvo. Iste godine kada je on došao na prijestolje Ivana I je zadavljena u zatvoru, kao dio osvete za ubistvo jednog od njenih muževa, koji je pripadao Anžuvincima.

Osvajanje ugarske krune[uredi | uredi izvor]

Stalno pozivan od ugarsko-hrvatskih velikaša, Karlo iz Napulja stiže napokon preko Senja i Zagreba u Budim. Nakon smrti Ludovika I Karlo traži krunu Ugarske, kao njegov najbliži muški srodnik, poričući tako pravo njegove kćerke Marije koju je on proglasio svojom nasljednicom. Uz pomoć ugarskog plemstva uspijeva preoteti Mariji krunu, te se za ugarskog kralja pod imenom Karlo II kruni 31. decembra 1385. u Stolnom Biogradu (Székesfehérvár).

Smrt[uredi | uredi izvor]

Međutim, već 7. februara 1386. godine Karlo je ubijen. Smatralo se da je njegovo ubistvo naručila Elizabeta, kraljica majka, i Gorjanski. Karlove pristaše u dogovoru s Tvrtkom proglase za njegovog nasljednika malodobnog mu sina Ladislava. Pokušavajuci pridobiti Slavoniju i Hrvatsku, Elizabeta i Marija po savjetu Gorjanskog krenu preko Slavonije prema Zagrebu, ali ih kod Gorjana dočekaše pristaše ubijenoga Karla Dračkog na čelu s Ivanom Paližnom i braćom Ladislavom i Ivanišem Horvatom te Stjepanom Lackovićem. Urotnici ubiju Gorjanskog i Blaža Forgača, ubicu Dračkoga. Kraljicu majku Elizabetu i kraljicu Mariju odvedu u Novigrad kraj Zadra gdje Paližna dade zadaviti Elizabetu, na očigled kćeri, a nju poštedi. Na to Mađari 31. marta 1387. godine okrune za kralja Žigmunda, Marijina muža, koji uz pomoć Venecije te Ivana, krčkoga i senjskoga kneza, prisile Paližnu da im 4. aprila 1387. izruči Mariju.


Prethodnik:
Ivana I
Kralj Napulja
13821386
Nasljednik:
Ladislav


Prethodnik:
Marija
Kralj Ugarske
13851386
Nasljednik:
Marija