Vlaška

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja pojma Vlaška pogledajte Vlaška (čvor).
Ovaj članak se odnosi na oblast u današnjoj južnoj Rumuniji. Postoje druge oblasti koje se zovu Vlaška poput Moravske Vlaške i Velike Vlaške (Tesalska Vlaška).
Karta Rumunije s Vlaškom predstavljenom žutom bojom.

Vlaška (također poznata kao Vlahia ili Valahia; na rumunskom, Țara Românească, doslovno "Rumunska zemlja"; na turskom, Eflak; na engleskom, Wallachia ili Walachia) je bivša rumunska kneževina, koja je postojala od kasnog Srednjeg do sredine 19. vijeka. Ime joj je dato prema Vlasima, drugom imenu za Rumune.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Vlaška se prostire sjeverno od Dunava i južno od Karpatskih planina. Rijeka Olt dijeli Vlašku na dvije oblasti: istočdi dio, Muntenija, i zapadni dio Oltenija. Na jugu, Vlaška je graničila s Bugarskom i Osmanlijskim carstvom, a na sjeverozapadu s Transilvanijom, te Moldavijom, na sjeveristoku.

Glavni grad je mijenjan tokom vremena, od Curtea de Argeș (Curteja na Argešu), do Trgovište i konačno Bukurešt.

Historija[uredi | uredi izvor]

Period Vlaške kao osmanlijskog suzerenstva, je trajao od 1415., do 1859.

Značajni vlaški vladari[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
Na Wikimedia Commonsu se nalazi još materijala vezanih za: