Vlaška

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ovaj članak se odnosi na oblast u današnjoj južnoj Rumuniji. Postoje druge oblasti koje se zovu Vlaška poput Moravske Vlaške i Velike Vlaške (Tesalska Vlaška).
Karta Rumunije s Vlaškom predstavljenom žutom bojom.

Vlaška (također poznata kao Vlahia ili Valahia; na rumunskom, Țara Românească, doslovno "Rumunska zemlja"; na turskom, Eflak; na engleskom, Wallachia ili Walachia) je bivša rumunska kneževina, koja je postojala od kasnog Srednjeg do sredine 19. vijeka. Ime joj je dato prema Vlasima, drugom imenu za Rumune.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Vlaška se prostire sjeverno od Dunava i južno od Karpatskih planina. Rijeka Olt dijeli Vlašku na dvije oblasti: istočdi dio, Muntenija, i zapadni dio Oltenija. Na jugu, Vlaška je graničila s Bugarskom i Osmanlijskim carstvom, a na sjeverozapadu s Transilvanijom, te Moldavijom, na sjeveristoku.

Glavni grad je mijenjan tokom vremena, od Curtea de Argeș (Curteja na Argešu), do Trgovište i konačno Bukurešt.

Historija[uredi | uredi izvor]

Period Vlaške kao osmanlijskog suzerenstva, je trajao od 1415., do 1859.

Značajni vlaški vladari[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]