Vlaška

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Za druga značenja, pogledajte Vlaška (čvor).
Ovaj članak se odnosi na oblast u današnjoj južnoj Rumuniji. Postoje druge oblasti koje se zovu Vlaška poput Moravske Vlaške i Velike Vlaške (Tesalska Vlaška).
Karta Rumunije s Vlaškom predstavljenom žutom bojom.

Vlaška (rumunski: Țara Românească) ili Valahija (staroruski: Влашская Земля; latinski: Valachia) je historijski i geografski region Rumunije. Nalazi se sjeverno od Dunava i južno od Južnih Karpata. Podijeljena je na dva dijela, Muntenija (Velika Vlaška) i Oltenija (Mala Vlaška). Nastala je kao kneževina u ranom 14. stoljeću od strane Basaraba I koji se pobunio protiv ugarskog kralja Karla I Roberta, iako prvi spomen Vlaške datira iz povelje koju je ugarski kralj Bela IV dao vojvodi Seneslavu 1246. godine. Vlaška je od 1417. do 1859. godine prihvatila suzerenstvo Osmanlijskog carstva, sa kratkim periodima ruske okupacije između 1768. i 1854. godine. Godine 1859. Vlaška se ujedinjuje sa Moldavijom čime formiraju Ujedinjenu kneževinu, koja je 1866. godine usvojila ime Rumunija i službeno postala Kraljevina Rumunija 1881. godine. Trianonskim sporazumom 1920. godine, Transilvanija je izdvojena iz Mađarske i pripojena Kraljevini Rumuniji formirajući modernu rumunsku državu.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Vlaška se prostire sjeverno od Dunava i južno od Karpatskih planina. Rijeka Olt dijeli Vlašku na dvije oblasti: istočdi dio, Muntenija, i zapadni dio Oltenija. Na jugu, Vlaška je graničila s Bugarskom i Osmanlijskim carstvom, a na sjeverozapadu s Transilvanijom, te Moldavijom, na sjeveristoku.

Glavni grad je mijenjan tokom vremena, od Curtea de Argeș (Curteja na Argešu), do Trgovište i konačno Bukurešt.

Historija[uredi | uredi izvor]

Period Vlaške kao osmanlijskog suzerenstva, je trajao od 1415., do 1859.

Značajni vlaški vladari[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]