Franjo II, kralj Francuske

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Franjo II
Francesco II.jpg
Kralj Francuske
Vladavina 10. juli 1559 - 5. decembar 1560
Prethodnik Henrik II
Nasljednik Karlo IX
Krunidba 21. septembar 1559
Kralj Škota
Supružnik Marija I, kraljica Škota
Dinastija Valois France Ancient.svg
Otac Henrik II, kralj Francuske
Majka Katarina de' Medici
Rođenje 19. januar 1544
Smrt 5. decembar 1560
Mjesto sahrane Bazilika Saint-Denise


Franjo II (francuski: François II; 19. decembar 1544. - 5. januar 1560.) je bio kralj Francuske iz dinastije Valois od 1559. do 1560. godine i suprug Marije Stjuart od 1558. godine do smrti. Naslijedio je francuski tron nakon slučajne smrti svoga oca, Henrika II, 1559. godine. Njegova kratka vladavina rezultirala je jačanjem prokatoličke frakcije i gubitka francuskih posjeda Korzike, Toskane, Savoja i gotovo svog Pijemonta zahvaljujući sporazumu u Cateau-Cambresisu.

Pošto je vladao sa četrnaest godina, njegova majka, Katarina Medici, je povjerila vlast stricu njegove supruge Karlu Guiseu. On je raskinuo Auld alijansu pošto nije pomogao katolicima u Škotskoj tokom Škotske reformacije. Franju su naslijedila dvojica njegove braće, jer su bili u mogućnosti da smanje tenzije između protestanata i katolika.

Djetinjstvo i obrazovanje (1544. - 1559.)[uredi | uredi izvor]

Bio je najstariji preživjeli sin Henrika II i Katarine Medici, te brat budućih kraljeva, Karla i Henrika.

Njegov otac je aranžirao Franji brak sa petogodišnjom škotskom kraljicom Marijom, kada je Franjo imao samo četiri godine. Škoti su se, zaručivši svoju kraljicu za francuskog prijestolonasljednika, željeli odužiti francuskom kralju na pomoći u odbrani od Engleza. Po sklapanju zaruka Marija je poslana u Francusku i sedam godina odgajana zajedno sa Franjom. Brak između Franje i godinu dana starije Marije sklopljen je 1558. godine; Franjo je imao četrnaest, a Marija petnaest godina. Franjo je po vjenčanju dobio titulu kralja Škota, ali stvarni vladar je ostala njegova punica, Marija od Guisea, koja je bila regent u ime njegove supruge. Francuzi su se nadali da će se iz braka roditi sin koji bi naslijedio oba kraljevstva svojih roditelja, te tako ojačao Francusku i dao joj pravo na engleski tron.

Godinu dana nakon očeve smrti Franjo je okrunjen kao kralj Francuske. Njegova majka je proglašena regentom, a braća njegove punice, Franjo i Karlo od Guisea, su došli do velikih ovlasti. Kratkotrajna Franjina vladavina rezultira jačanjem prokatoličke frakcije i jačanjem mjera protiv Hugenota.

Franjo II, koji je oduvijek bio slabog zdravlja, umro je sa šesnaest godina od apscesa kojeg je uzrokovala ingekcija uha. Nije imao djece. Sahranjen je u Bazilici Saint-Denis, a naslijedio ga je brat, Karlo IX.

Zajednički grb Franje i Marije dok je on bio dofen
Zajednički portret Franje i Marije kao kralja i kraljice Škota i Francuske