Franjo II, kralj Francuske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Franjo II
Francesco II.jpg
Kralj Francuske
Vladavina 10. juli 1559 - 5. decembar 1560
Prethodnik Henrik II
Nasljednik Karlo IX
Krunidba 21. septembar 1559
Supružnik Marija I, kraljica Škota
Dinastija Valois
Otac Henrik II, kralj Francuske
Majka Katarina Medici
Rođenje 19. januar 1544
Smrt 5. decembar 1560
Mjesto sahrane Bazilika Saint-Denise

Franjo II (francuski: François II; 19. decembar 1544 – 5. januar 1560) bio je kralj Francuske iz dinastije Valois od 1559. do 1560. i suprug Marije Stjuart od 1558. do smrti. Naslijedio je francuski tron nakon slučajne smrti svoga oca, Henrika II, 1559. godine. Njegova kratka vladavina rezultirala je jačanjem prokatoličke frakcije i gubitka francuskih posjeda Korzike, Toskane, Savoja i gotovo svog Pijemonta zahvaljujući sporazumu u Cateau-Cambresisu.

Pošto je vladao sa četrnaest godina, njegova majka, Katarina Medici, je povjerila vlast stricu njegove supruge Karlu Guiseu. On je raskinuo Auld alijansu pošto nije pomogao katolicima u Škotskoj tokom Škotske reformacije. Franju su naslijedila dvojica njegove braće, jer su bili u mogućnosti da smanje tenzije između protestanata i katolika.

Djetinjstvo i obrazovanje (1544. - 1559.)[uredi | uredi izvor]

Rodio se jedanaest godina nakon vjenčanja njegovih roditelja, te je dobio ime po svom djedu, francuskom kralju Franji I. Rođen je i odrastao u dvorcu Saint-Germain-en-Laye. Kršten je 10. februara 1544. godine u kapeli des Trinitaires u Fontainebleau. Njegovi kumovi su bili njegov djed Franjo I, papa Pavao III i njegova tetka Margareta Angulemska. Postao je guverner Languendoca 1546. fodine i dofen Francuske 1547. godine nakon smrti njegovog djeda Franje I. Njegov guverner je bio Jean d'Humières a učitelj Pierre Danès, grčki naučnik porijeklom iz Napulja. Učio je ples od Virgilija Bracesca a mačevanje od Hectora  Mantua.

Njegov otac, francuski kralj Henrik II, je dogovorio vjeridbu svog sina sa Marijom I, kraljicom Škotske u sporazumu Chatillon 27. januara 1548. godine, kada je Franjo imao samo četiri godine. Škoti su se, zaručivši svoju kraljicu za francuskog prijestolonasljednika, željeli odužiti francuskom kralju na pomoći u odbrani od Engleza. Marija je okrunjena kraljicom Škotske u dvorcu Stirling 9. septembra 1543. godine, devet mjeseci nakon smrti svog oca Jakova V. Pored toga što je postala kraljica Škotske, bila je unuka Klauda, vojvode Guisa, veoma uticajne osobe u Francuskoj. Kada je sporazum o braku bio konačno ratificiran, Marija je poslana u Francusku gdje je sedam godina odgajana zajedno sa Franjom.

Iako je Marija bila elokventna i visoka za svoje godine, njen vjerenik Franjo je bio abnormalno kratak i zamuckivao. Henrik II je prokomentarisao da je "od prvog dana kada su se upoznali, moj sin i ona su bili zajedno, kao da su znali jedno drugo dugo vremena." Dana 24. aprila 1558. godine, četrnaestogodišnji Franjo se oženio Marijom u katedrali Notre-Dame u Parizu. To je bila unija koja je mogla budućeg kralja Francuske postaviti za kralja Engleske preko Marijinog pradjeda, engleskog kralja Henrika VII. Međutim, Marija i Franjo nisu imali djece tokom svog kratkog braka.

Dolazak na prijestolje[uredi | uredi izvor]

Godinu dana nakon očeve smrti Franjo je okrunjen kao kralj Francuske. Njegova majka je proglašena regentom, a braća njegove punice, Franjo i Karlo od Guisea, su došli do velikih ovlasti. Kratkotrajna Franjina vladavina rezultira jačanjem prokatoličke frakcije i jačanjem mjera protiv Hugenota.

Franjo II, koji je oduvijek bio slabog zdravlja, umro je sa šesnaest godina od apscesa kojeg je uzrokovala ingekcija uha. Nije imao djece. Sahranjen je u Bazilici Saint-Denis, a naslijedio ga je brat, Karlo IX.

Zajednički grb Franje i Marije dok je on bio dofen
Zajednički portret Franje i Marije kao kralja i kraljice Škota i Francuske