Korzika

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Korzika
Corse
Zastava Korzike Grb Korzike
Zastava Grb
Položaj Korzike na karti
Položaj Korzike
Država Francuska
Glavni grad Ajaccio
Službeni jezik Francuski
Upravni oblik Regija
Gilles Simeoni (Inseme per a Corsica)
Zakonodavstvo  
Površina
• Ukupno
8680 km2
Stanovništvo
• Ukupno
322120 
Veb-sajt www.corse.fr

Korzika (francuski: Corse) jest jedna od 18 administrativnih regija u Francuskoj a sastoji se od dva departmana. Četvrto je po veličini ostrvo u Sredozemnom moru. Korzika po zakonu ima malo veću autonomiju od ostalih regija Francuske. Po podacima iz januara 2013, na Korzici živi nešto više od 320.000 stanovnika.[1]

Historija[uredi | uredi izvor]

Zbog svoje strateške važnosti u Sredozemlju, Korzika je često bila predmet oružanih sukoba između Francuske i Italije. Republika Genova vladala je Korzikom od 1282. sve do 1755, kad su Korzikanci proglasili nezavisnost. Međutim, ona nije bila dugog vijeka jer je 1768. Francuska osvojila ostrvo. (Genova je u međuvremenu prodala svoja prava nad Korzikom Francuskoj kako bi otplatila dug.) Bitna ličnost u historiji Korzike je Pasquale Paoli, borac za nezavisnost, koji se prvo borio protiv Genove, a poslije i protiv Francuske. Unatoč godinama borbe za slobodu, Korzika nije izborila nezavisnost. Vjerovatno najpoznatiji Korzikanac svih vremena je Napoleon Bonaparte, koji je rođen u Ajacciu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ INSEE. "Estimation de population au 1er janvier, par région, sexe et grande classe d'âge – Année 2013" (jezik: francuski). Pristupljeno 20. 2. 2014.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]