Alsace

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Elzas
Alsace
Zastava Elzasa
Zastava
Grb Elzasa
Grb
Elzas u državi.
Država Francuska Francuska
Upravni oblik Regija
Službeni jezik francuski
Glavni grad Strasbourg
Predsjednik regionalnog vijeća Philippe Richert
Površina 8.280 km2
Stanovništvo 1.829.000
Gustoća 221 stanovnik na km2
Veb-sajt www.region-alsace.eu

Elzas (francuski: Alsace) je regija Francuske koja obuhvata dva departmana: Haut-Rhin (Gornja Rajna) na jugu i Bas-Rhin (Donja Rajna) na sjeveru. Glavni grad regije je Strasbourg, koji je ujedno i najveći grad u regionu, zatim slijedi grad Mulhouse (u rangu pod-prefekture).

To je također jedan historijski region koji je obuhvatao i drugi region Territoire de Belfort (Teritorija Belfort).

Geografski položaj[uredi | uredi izvor]

Alsace obuhvata površinu od 8280 km2 (190 km dužinom i 50 km širinom), što je otprilike 1,5 % ukupne površine Francuske, te je stoga najmanji administrativni region u Francuskoj. Prostire se od juga prema sjeveru dužinom rijeke Rajne (Rhin), koja je ujedno istočna granica regiona i Francuske. Alsace se graniči na sjeveru i istoku sa Njemačkom, na jugu sa Švicarskom, na jugozapadu sa regionom Franche-Comté i najzad na zapadu sa regionom Lorraine (Loren).

Njegov prostor je podijeljen na tri reljefne oblasti:

  • na istoku, što čini većinu Elzasa, je izbrazdan rijekom Ill, gdje uspijeva puno žitarica i također šume, koje obuhvataju značajne površine (šume u Hagenau na sjeveru, kao i Hardt na jugu)
  • na zapadu dominira planinski masiv Vosges, koji je formirao ogromne doline pod uticajem rijeke Ill; tu su i planinski vrhovi Grand Ballon (1424 m, bivši Ballon Guebwiller), najviša tačka ovog regiona. On se nalazi u departmanu Haut-Rhin
  • brežuljci ispod planine Vosges, koji su najveće plodno tlo za razvoj vinograda i proizvodnju vina