Margaret Beaufort

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ledi Margaret Beaufort

Margaret Beaufort (31. maj 144329. juni 1509) bila je majka engleskog kralja Henrika VII i nana Henrika VIII. Pripadala je kraljevskoj kući Lancaster pa je bila ključna figura u Ratovima dviju ruža.

Margaretin otac je umro kad je ona imala nepune dvije godine, pa ju je do devete godine odgajala majka. Tada skrbništvo nad Margaret preuzima Henrik VI, njen rođak u drugom koljenu, koji je u njoj vidio savršenu nevjestu za svog polubrata, Edmunda Tudora.

Margaret se udaje za Edmunda 1. novembra 1455. godine i tako postaje grofica od Richmonda, a već u novembru sljedeće godine ostaje udovica. U trenutku Edmundove smrti, Margaret je bila u sedmom mjesecu trudnoće, a u januaru 1457. Margaret je rodila svoje jedino dijete, sina Henrika. Margaret i njen sin sklonili su se u Pembroke dok je bjesnio rat između kraljevskih kuća Lancastera i Yorka, i ostali su tu sve do pobjede Yorkista 1461. godine.

Margaret se udavala još dva puta nakon Edmundove smrti, ali težak porod kroz koji je prošla kao trinaestogodišnja djevojčica učinio ju je fizički nesposobnom za rađanje. Trećim brakom je postala grofica od Derbya.

Nakon što je njen sin preuzeo krunu u bitki kod Boswortha i postao Henrik VII, Margaret je na dvoru bila oslovljavana kao kraljeva majka. Titula kraljice majke nije bila primjerena jer Margaret nikada nije bila supruga kralja, ali to je nije spriječilo da se tako ponaša tokom sinove vladavine. Nosila je odjeću jednake kvalitete kao i njena nevjesta, tadašnja kraljica, i hodala samo korak iza Elizabeth Woodville, udovice svrgnutog kralja.

Iako nije nikada osporavala Henrikovo pravo da vlada, Margaret je po srodstvu bila bliža svrgnutom kralju nego njen sin. Čak je nekada u potpisu svom imenu dodavala slovo R, što je bila skraćenica za Regina (lat. kraljica), a koristile su ga samo vladajuće kraljice (poput njenih praunuka, Marije I i Elizabete I). Ovim potpisom Margaret je isticala vlastito pravo na krunu koju nikada nije pokušala pridobiti za sebe. Da je to pokušala i uspjela, postala bi prvom vladajućom kraljicom Engleske, tojest prvom ženom na mjestu vladara.

Margaret je umrla 29. juna 1509. godine. Sahranjena je u crnom mramornom grobu, u Westminsterskoj opatiji, a kasnije će pored nje biti sahranjena njena prapraunuka, kraljica Marija I Škotska. Počevši od Henrika VII, svi vladari Engleske, Velike Britanije, i Ujedinjenog Kraljevstva potomci su Margaret Beaufort.