Idi na sadržaj

Marija Josipa Austrijska (poljska kraljica)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Marija Josipa Austrijska
Krunidba17. januar 1734
SupružnikAvgust III, kralj Poljske
DjecaFridrik Kristijan, izbornik Saksonije
Marija Amalija, kraljica Španije
Marija Ana, izbornica Bavarske
Franjo Ksaverije
Marija Josipa, dofena Francuske
Karlo, vojvoda Kurlandije
Marija Kristina, Marija Elizabeta
Albert, vojvoda Tešina
Klement Vjenceslav
Marija Kunigunda
DinastijaHabsburg
OtacJosip I, car Svetog Rimskog Carstva
MajkaVilma Amalija od Braunschweig-Calenberga
Rođenje8. decembar 1699
Beč
Smrt17. novembar 1757
Dresden

Marija Josipa Austrijska (puno ime: Marija Josipa Benedikta Antonija Terezija Ksaverija Filipa; 8. decembar 1699 - 17. novembar 1757) bila je posljednja poljska kraljica.

Obrazovanje[uredi | uredi izvor]

Rođena je u Beču kao kćerka Josip I, cara Svetog Rimskog Carstva, i Vilme Amalije od Braunschweig-Calenberga. Njeno obrazovanje je nadgledala njena nana, carica-majka Eleonora Magdalena Nojburška, strastvena rimokatolkinja, pa se obrazovanje Marije Josipe svodila uglavnom na religiju.

Austrijsko naslijeđe[uredi | uredi izvor]

Marija Josipa je bila najstarija u posljednjoj generaciji Habsburgovaca, te je trebalo da naslijedi Austriju i ostale habsburške zemlje prema primogenituri i dogovoru svoga djeda, cara Leopolda I, i dvojice posljednjih muških Habsburgovaca, njenog oca Josipa i amidže Karla.

Godine 1719. udala se za Fridrika Avgusta, sina poljskog kralja Avgusta II koji je želio ojačati svoju dinastijom vjenčanjem s austrijskom nadvojvotkinjom, a nadao se i da će u slučaju izumiranja dinastije Habsburg dinastija Wettin dobiti pravo na austrijsko prijestolje. Car Karlo VI, amidža Marije Josipe, godine 1713. pogazio je obećanje dato svom ocu i bratu izdavši Pragmatičku sankciju iz 1713. godine. Pragamtičkom sankcijom je svojoj vlastitoj kćerki (Mariji Tereziji, tada još nerođenoj) dao jača nasljedna prava od prava Marije Josipe i njene mlađe sestre Marije Amalije. Marija Josipa je na dan svog vjenčanja bila prisiljena potpisati 59 stranica dug dokument kojim se odrekla austrijskog prijestolja.[1] Rodila je 14 djece.

Godine 1734. njen muž je izabran za poljskog kralja, te je ona tako postala poljska kraljica. U Ratu za austrijsko naslijeđe dinastiji Wettin je obećano da će kraljica Marija Josipa (odnosno njeni potomci, ako ona ne bude živa) naslijediti austrijsko prijestolje u slučaju da Marija Terezija ostane bez potomaka.[2] Marija Josipa je umrla šest godina prije svoga muža, 1757. godine, u Dresdenu, gdje je i sahranjena.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Ingrao, 143.
  2. ^ Browning, 159.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

  • Browning, Reed: The War of the Austrian Succession St Martin's Press 1993 ISBN 0-312-09483-3
  • Ingrao, Charles W: The Habsburg monarchy, 1618-1815 Cambridge University Press 2000 0521785057