Martin Weinek

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Gnome-emblem-important.svg Na ovoj stranici konstatovane su greške u izvornom kodu koje možda dovode do nepoželjnih rezultata.
Ispravite ove greške i zatim uklonite ovaj šablon. Ako ne znate kako ispraviti ove greške, onda se obratite na čaršiji za pomoć.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Commons-emblem-merge.svg
Ovu kutiju treba zamijeniti infokutijom "Infokutija_glumac".
(Primjeri upotrebe šablona)
Martin Weinek
Capparoni Zich Weinek.jpg
Kaspar Capparoni, Denise Zich i Martin Weinek
Rođenje (1964-06-05) 5. juni 1964 (55 god.)
Leoben (grad), Austrija

Martin Weinek (Leoben, Austrija, 5. juni 1964.) je austrijski glumac.

Najpoznatiji je po svojoj ulozi u televizijskoj seriji Inspektor Rex (glumi inspektora Fritza Kunza).

Studirao je dramu od 1983. do 1986. kod prof. Petera P. Josta. Od 1986. se predao pozorišnim ulogama. Glumio je po raznim bečkim pozorištima. Svoju prvu malu filmsku ulogu je imao u Nachsaisonu, gdje je glumio liftboja. Godine 1987. je glumio u Der Lechner Edi schaut ins Paradies Jure Soyfera, redatelja Georga Mittendreina na festivalu Ruhrfestspiele Recklinghausen i ulogu uličnog čistača u filmu Müllomania Dietera Bernera. Godine 1988. i 1989. je radio u bečkom Jura Soyfertheater-u i još nekim malim pozorištima, radio je i kao redatelj, umjetnički direktor i filmski producent.

Godine 1989. se pojavio u televizijskoj seriji Calafati Joe. Od 1990. do 1991. je bio umjetničkim direktorom u hernalškom gradskom kazalištu.

Pored svog glumačkog posla, Martin Weinek se od 1993. bavi i vinogradarstvom i vinarstvom. On i njegova supruga Eva, također glumica i dramatistica, imaju svoje vinograde kod Hagensdorfa (nedaleko Heiligenbrunna).

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]