Međunarodni dan maternjeg jezika

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika (engleski: International Mother Language Day), koji se slavi 21. februara, UNESCO je proglasio 1999 godine. Generalna skupština Ujedinjenih naroda priznala je rezolucijom ovaj praznik i odredila 2008 godinu za međunarodnu godinu jezika. Ovaj praznik nastao je nakon međunarodnog priznanja Praznika za maternji jezik se slavio u Bangladešu (bivši Istočni Pakistan) od 1952 godine kada je policija i vojska Istočnog Pakistana ubila nekoliko bangladeških studenata u Dhaki.

Međunarodni dan maternjeg jezika redovno proslavljaju zemlje članice UNESCO-a kako bi promovirale jezičnu i kulturnu raznolikost, te multilingvizam.

Historija[uredi | uredi izvor]

Na javnom mitingu 21. marta 1948 godine, Mohammed Ali Jinnah, guverner Pakistana, proglasio je Urdu jedinim zvaničnim jezikom Zapadnog i Istočnog Pakistana. Narod Istočnog Pakistana (danas Bangladeš), čiji je maternji jezik Bengali, počeo je protestovati protiv ove odluke.

Studenti su odlučili održati proteste 21. februara kako bi pozvali da se cijela provincija pobuni. Međutim, Vlada se dan ranije pozvala na Član 144. Iako su studenti odlučili da protestuju, ali ne krše zakon Članka 144, policija je otvorila vatru i poubijala ih.