Idi na sadržaj

Međunarodni dan maternjeg jezika

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Međunarodni dan maternjeg jezika
Spomenik mučenicima u Dhaki, podignut u čast žrtvama protesta Pokreta za bengalski jezik 21. februara 1952.
Službeni nazivInternational Mother Language Day
Praznik uSvjetski
VrstaMeđunarodni, kulturni praznik
ZnačenjePromocija očuvanja i zaštite svih jezika
Datum21. februar
Povezan saPokret za bengalski jezik

Obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika (engleski: International Mother Language Day), koji se slavi 21. februara, UNESCO je proglasio 1999. Generalna skupština Ujedinjenih nacija priznala je rezolucijom ovaj praznik i odredila 2008. godinu za međunarodnu godinu jezika. Praznik je nastao na inicijativu Bangladeša (bivšeg Istočnog Pakistana). U toj državi 21. februara 1952. održani su protesti u organizaciji Pokreta za bengalski jezik, kada su policija i vojska ubile nekoliko studenata u Dhaki.[1]

Međunarodni dan maternjeg jezika redovno proslavljaju zemlje članice UNESCO-a kako bi promovirale jezičku i kulturnu raznolikost, te višejezičnost.

Historija[uredi | uredi izvor]

Protest u Dhaki 21. februara 1952.

Na javnom mitingu 21. marta 1948. Mohammed Ali Jinnah, generalni guverner Pakistana, proglasio je urdu jedinim zvaničnim jezikom Zapadnog i Istočnog Pakistana. Narod Istočnog Pakistana (današnjeg Bangladeša), čiji je maternji jezik bengalski, počeo je protestovati protiv te odluke.

Studenti su odlučili održati proteste 21. februara 1952. kako bi pozvali da se cijeli Istočni Pakistan pobuni. Međutim, vlada se dan ranije pozvala na Član 144. Iako su studenti odlučili protestovati, ali pritom ne kršiti Član 144, policija je otvorila vatru i ubila nekoliko njih, a ranila stotine.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "International Mother Language Day Celebration". Arhivirano s originala, 13. 2. 2019. Pristupljeno 12. 2. 2019.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]