Medijana (statistika)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Wikitext.svg Ovom članku ili dijelu članka nedostaju interni linkovi.
Nakon dodavanja internih linkova uklonite ovaj šablon.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Medijana je neparametarska mjera centralne tendencije. Ona je informativnija od modusa, ali manje informativna u odnosu na aritmetičku sredinu. Koristi se ako podaci potiču sa ordinalne skale mjerenja i/ili ako podaci statistički značajno odstupaju od normalne (Gaussove) krive. Medijanu (Mdn ili C) se može naći tako što se prvo poredaju podaci od najmanjeg do najvećeg, te se odabere vrijednost koja pada tačno u sredinu.

Primjeri računanja medijane[uredi | uredi izvor]

Primjer za neparan broj podataka (npr. ljetnje temperature): 28, 32, 33, 35, 35, 36, 37. Središnja vrijednost (ovdje četvrta po redu) je 35, pa je Mdn = 35 stepeni Celzijusa.

Primjer za paran broj podataka (npr. ocjene na fakultetu): 6, 6, 7, 8, 9, 9

Kako ovdje ne postoji eksplicitno zadana vrijednost u sredini rastućeg niza, onda se biraju dva središnja podatka. To su treći i četvrti (tj. ocjene sedam i osam). Izračuna se prosjek (aritmetička sredina) ovih vrijednosti i dobije se medijana. Dakle, Mdn = (7+8)/2 = 7,5.

Medijana je ustvari rezultat koji pada u 50. centil, a ako se izračunaju granične vrijednosti intervala od +/- 25% oko prosjeka, dobija se interkvartilno raspršenje (raspon), koji je neparametarska mjera variranja skupa podataka. Obično se uz medijanu prikazuje i ovaj raspon, ili semiinterkvartilni raspon, koji je polovina pomenutog raspona (raspršenja).

Reference[uredi | uredi izvor]