Medonosna pčela

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Medonosna pčela

Medonosna pčela ili pčela medarica (lat. Apis) rod je opnokrilaca (Hymenoptera). To su vrlo razvijeni insekti, a nastali su na području Afrike, Evrope i Bliskog istoka; pa se dijele na afričke, orijentalne i evropske podvrste. Ljudi su oduvjek bili fascinirani pčelama i nađeni su mnogi historijski izvori koji govore upravo o ovim malim bićima.

Budući da pripada člankonošcima, tijelo pčele građeno je od hitina i sastoji se od glave, prsa i zatka. Na prsima su tri para nogu i dva para tankih krila. Kad pčela poleti, krila se spoje pa joj je lakše letjeti. Pčele lete od cvijeta do cvijeta, i skupljaju biljni nektar i pelud, te ga nose u košnicu. Usta su joj građena od dva dijela: prednji dio kojim grize i stražnji dio koji je zapravo rilce pomoću kojeg pčela usisava tekućinu. Na nogama ima košaricu, tj. udubljenje s dlačicama gdje sprema nektar.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]