Metilen hlorid

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Metilen hlorid
Općenito
Hemijski spojMetilen hlorid
Druga imenaDihlor-metan, metilen-dihlorid
Molekularna formulaCH2Cl2
CAS registarski broj75-09-2
Kratki opisbezbojna tekućina
Osobine1
Molarna masa84,93 g/mol
Agregatno stanjetekuće
Gustoća1,3255 g/cm3
Tačka topljenja-96,7 °C
Tačka ključanja39 °C
Pritisak pare47 kPa na 20 °C
Rastvorljivost13 g/l u vodi na 20 °C
Rizičnost
NFPA 704
1
2
0
 
1 Gdje god je moguće korištene su SI jedinice. Ako nije drugačije naznačeno, dati podaci vrijede pri standardnim uslovima.

Metilen hlorid ili dihlormetan (DCM) je hemijski spoj koji ima formulu CH2Cl2. To je bezbojna tekućina, lahko isparljiva, relativno slabog slatkastog okusa. Široko je rasprostranjen kao otapalo, te se generalno smatra jednim od najmanje štetnih hlorokarbonskih spojeva. Iako je slabo rastvorljiv u vodi, rastvara se u mnogim drugim organskim otapalima.

Metilen hlorid je prvi dobio 1840 francuski hemičar Henri Victor Regnault, koji ga je izolirao iz mješavine hlorometana i hlora, koja je bila izložena sunčevoj svjetlosti.

Proizvodnja[uredi | uredi izvor]

Industrijski, metilen hlorid se dobija reakcijom metilhlorida ili metana sa hlorom pri 400-500 °C. Pri ovim temperaturama, metan i metil hlorid stupaju u seriju reakcija dajući sve istiskajući atome vodonika i zamjenjujući ih hlorom:.

CH4 + Cl2 → CH3Cl + HCl
CH3Cl + Cl2 → CH2Cl2 + HCl
CH2Cl2 + Cl2 → CHCl3 + HCl
CHCl3 + Cl2 → CCl4 + HCl

Rezultat ovih procesa je mješavina metil hlorida, metilen hlorida, hloroforma i ugljik tetrahlorida. Ovi spojevi se nakon toga mogu odvojiti destilacijom.

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Metilen hlorid se upotrebljava kao rastvarač za alkaloide, bitumen, voskove, gumu i različite organske spojeve. Služi kao sredstvo za ekstrakciju ulja i za odmašćivanje.[1]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ P. Putanov: Rastvarači, Tehnička knjiga Beograd, 1967.