Michael Collins (astronaut)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Michael Collins
Michael collins.jpg
Astronaut
Nacionalnost Amerikanac
Status Penzionisan
Rođenje 31. oktobar 1930.
Rim, Italija
Zanimanje1 Testni pilot
Rang General bojnik, USAF
Vrijeme u svemiru 11 dana 2 sata 4 minute
Odabir 1963
Misije Gemini 10, Apollo 11
Logo misije
Gemini 10 mission patch original.png Apollo 11 insignia.png
1 trenutno ili prethodno.

Michael Collins, (Rim, Italija, 31. oktobar 1930. godine) je američki vojni pilot i astronaut.

Rođen je u Rimu u Italiji. Završio je Vojnu akademiju West Point 1952. godine. Kao vojni pilot služio je u američkim vojnim bazama u Evropi. 1961. godine bio je testni pilot pri Američkim zračnim snagama. 1963. godine pridružio se astronautskoj ekipi NASA-e, te 18. jula 1966. godine prvi puta poletio u svemir u misiji Gemini 10.

Kao uspješan astronaut izabran je za člana misije Apollo 11 zajedno sa Neil Armstrongom i Buzzom Aldrinom. U toj misiji postao je poznat po tome što je tokom misije u kojoj je čovjek prvi puta stupio na Mjesec upravljao zapovjednim modulom svemirske letjelice Apollo 11 u orbiti oko Mjeseca.

Nakon penzionisanja 1970. godine postao je prvi upravnik Smithsonian Institution's National Air and Space Museuma u Washingtonu, te je napisao nekoliko knjiga o svojem letu u svemir kao i memoare.


System-users.svg Nedovršeni članak Michael Collins (astronaut) koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.