Milan Mladić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Milan Mladić (rođen 13. marta 1974) jest bosanskohercegovački strip crtač, karikaturista i ilustrator, koji se takođe istakao kao aktivni član strip zajednice u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je u Sarajevu, a djetinjstvo i mladost proveo je razvijajući svoj talent za crtanje i ilustraciju. Diplomirani je ekonomist i trenutno radi na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Od malih nogu, Mladić je pokazivao interesovanje za strip, slikarstvo, i ilustraciju. Kroz godine, njegov talent je rastao, dozvoljavajući mu da razvije karijeru koja obuhvata rad u različitim medijima.

Karijera[uredi | uredi izvor]

U svojoj karijeri, objavljivao je stripove u različitim časopisima uključujući Parabelum, Kunova, Strip kreator i Nove iskre.

Član je Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske "Deveta dimenzija", kao i Udruženja stripskih umetnika Srbije (USUS). Također učestvuje u redakciji strip časopisa Parabellum i radi na dizajnu i pripremi za štampu izdanja "Devete dimenzije".

Uz Predraga Ikonića, obradio je pet pripovjetki Petra Kočića, koje su sabrane u zbirci Stripovjetke. Dvojac je zajedno obradio priču "Jazavac pred sudom", dok je Mladić samostalno radio na "Jablanu" i "Kroz maglu".

Mladić je također poznat po svom radu na ilustracijama za rječnike stranih riječi namijenjenih predškolskom uzrastu, koje izdaje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.

Život danas[uredi | uredi izvor]

Živi i radi u Istočnom Sarajevu, gdje nastavlja da doprinosi strip kulturi kroz svoj rad kao ilustrator i strip crtač.

Doprinos strip kulturi[uredi | uredi izvor]

Mladić i Ikonić su članovi strip zajednice koji rade na popularizaciji strip kulture na Balkanu. Kroz svoj rad, oni nastoje da obnove interesovanje za strip, koji je doživio pad od vremena bivše Jugoslavije.

Mladić naglašava da, iako je tržište danas manje, njihova strast prema stripovima ih motiviše da nastave da ga promovišu kroz različite inicijative, uključujući organizovanje škola stripa, kao i izložbe gde je moguće vidjeti radove mladih umjetnika.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]