Idi na sadržaj

Mirko Cvetković

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Mirko Cvetković
Premijer Srbije
Vrijeme na vlasti
7. juli 2008 – 27. juli 2012
PrethodnikVojislav Koštunica
NasljednikIvica Dačić
Rođenje (1950-08-16) 16. august 1950 (73 godine)
Zaječar, FNR Jugoslavija
Politička strankaNezavisan
Porodica
SuprugaZorica Cvetković
Potpis

Mirko Cvetković (rođen 16. augusta 1950) srbijanski je ekonomista, političar i bivši premijer Srbije.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Cvetković je rođen 1950. godine u Zaječaru (jugoistočna Srbija), od oca Srboljuba - ekonomiste i majke Stane - apotekarke. Djetinjstvo je proveo u skromnoj, prizemnoj kući, nedaleko od centra grada.

U rodnom gradu sa odličnim uspjehom završava osnovnu školu i gimnaziju. U isto vrijeme završava i nižu muzičku školu za duvačke instrumente i klavir. Kao mladić je volio sport, bio je u prvoj postavi stonoteniskog kluba, svirao je klavir, a u amaterskoj grupi "Kosinusi" klarinet.

Poslije završetka gimnazije, odlazi u Beograd, gdje upisuje Ekonomski fakultet. Tamo upoznaje studentkinju Zoricu, svoju sadašnju suprugu. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Radni staž započeo je u Rudarskom institutu, gdje je radio deset godina. Potom prelazi u Ekonomski institut, gdje radi šest godina, da bi karijeru konzultanta u narednih sedam godina nastavio u konsultantskoj kući "CES Mecon". Od 1998. do 2001. godine radi kao savjetnik za ekonomska pitanja u Rudarskom institutu.

Jedan je od eksperata konsultanata srednje generacije koji je osamdesetih godina radio kao eksterni konzultant za Svjetsku banku na većem broju projekata u Pakistanu, Indiji i Turskoj, kao i za UNDP "United Nations Development Programme"" u Somaliji.

Od januara 2001. godine u Vladi premijera Zorana Đinđića, radi na mjestu zamijenika ministra u Ministarstvu za privredu i privatizaciju. U periodu od 2003. do 2004. godine bio je direktor Agencije za privatizaciju Republike Srbije. Nakon toga se povlači iz politike i vodi agenciju za konsalting "Intercon".

Na dužnost ministra finansija je izabran 2007. godine.

Dana 27. juna 2008. godine Predsjednik Srbije Boris Tadić imenovao je Cvetkovića za novog premijera. Cvetković je stupio na dužnost nakon potvrđivanja kandidature u Narodnoj Skupštini 7. jula 2008.

Govori engleski jezik.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]