Mirna Lekić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Mirna Lekić je rođena 1980. u Sarajevu, gdje je i pohađala osnovnu muzičku školu. U New York je doselila 1993. godine nastavljajući studije klavira sa Lidijom Dvorzets-Boguslavski.

Diplomirala je s visokim odlikovanjem (magna cum laude) na Eastman School of Music kao student Douglasa Humphreysa, i 2004. završila magistarski studij na Mannes College of Music u klasi Arkadija Aronova i Irine Morozove. Nagrađena je s nekoliko stipendija, kao i na raznim njujorskim takmičenjima.

U posljednjih par godina pohađala je kurseve pijanista u New Yorku, Las Vegasu i Francuskoj. Uporedo sa pedagoškim radom, u New Yorku nastupa kao solista i kamerni muzičar.