Mitra

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Mitras (Mithra) - veliko perzijsko božanstvo čije se ime po prvi put javlja u vrijeme Dariusa I (oko 500 p.n.e).

Poput Mitre u Indiji, bog Mithra bio je sudija i posrednik. U Perziji, išao je u paru, u vrijeme Ašemenida, s ktonskom Božicom Anâhitâ, poprimajući također forme boga sunca Šamaša. Maloazijski Grci su mu dali figurativni izraz. Njegov kult se proširio u 2. vijeku u lukama, velikim gradovima i mjestima gdje su se nalazile kasarne Zapadnog rimskog carstva, naročito u dolini Rajne, Dunava, Italije, a njegov lik je pronađen i u okolini Bihaća.[potreban citat] Adepti njegovog kulta su se nadali besmrtnost zadobiti zahvaljujući žrtvovanju vola čime su se purificirali. Mithrine misterije su prakticirane u pećinama i kriptama nazivanim mithraeum.


History2.gif Nedovršeni članak Mitra koji govori o historiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.