Mješovita frankatura

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Primjer mješovite frankature sa markom Jugoslavije i markom Slovenije iz 1991. godine
Mješovita frankatura na koverti Srpskih pošta, sa poštanskim markama BH pošte, Srpskih pošta i HP Mostar sa žigom 88300 Čapljina, pošte koja pripada HP Mostar

Mješovita frankatura je izraz u filateliji, koji označava poštansku pošiljku, koja je frankirana sa dvije ili više vrsta poštanskih marki iz dvije ili više zemalja. Mješovitom frankaturom naziva se i frankiranje poštanskih pošiljki unutar jedne države, koje imaju dvije ili više pošta (kao npr. Bosna i Hercegovina). Takve se pošiljke obično frankiraju u slučajevima nastajanja novih država u takozvanom prelaznom periodu. Također uvođenjem nove valute (euro u zemljama Evropske zajednice) postoji fenomen mješovite frankature. Koverte ili druge pošiljke se posebno katalogiziraju i imaju veću katalošku vrijednost, te su posebna tema u filatelističkim zbirkama. Zbog svoje vrijednosti česte su krivotvorine, te se uz pomoć kataloga može obično odrediti, na osnovu naznačenog vremena, da li je pismo ili pošiljka naknadno krivotvorena.

Commons logo
Na Wikimedia Commonsu se nalazi još materijala vezanih za: