Mješovita frankatura

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Primjer mješovite frankature sa markom Jugoslavije i markom Slovenije iz 1991. godine
Mješovita frankatura na koverti Srpskih pošta, sa poštanskim markama BH pošte, Srpskih pošta i HP Mostar sa žigom 88300 Čapljina, pošte koja pripada HP Mostar

Mješovita frankatura je izraz u filateliji, koji označava poštansku pošiljku, koja je frankirana sa dvije ili više vrsta poštanskih marki iz dvije ili više zemalja. Mješovitom frankaturom naziva se i frankiranje poštanskih pošiljki unutar jedne države, koje imaju dvije ili više pošta (kao npr. Bosna i Hercegovina). Takve se pošiljke obično frankiraju u slučajevima nastajanja novih država u takozvanom prelaznom periodu. Također uvođenjem nove valute (euro u zemljama Evropske zajednice) postoji fenomen mješovite frankature. Koverte ili druge pošiljke se posebno katalogiziraju i imaju veću katalošku vrijednost, te su posebna tema u filatelističkim zbirkama. Zbog svoje vrijednosti česte su krivotvorine, te se uz pomoć kataloga može obično odrediti, na osnovu naznačenog vremena, da li je pismo ili pošiljka naknadno krivotvorena.