Mjerna nesigurnost

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)

Mjerna nesigurnost je parametar pridružen rezultatu mjerenja, koji opisuje rasipanje vrijednosti koje se mogu opravdano pripisati mjerenoj veličini. [1] Pojam mjerne nesigurnosti se koristi u metrologiji i njegova procjena se zasniva na principima vjerovatnoće. Sva mjerenja imaju određenu mjernu nesigurnost i vrijednost mjerene veličine je kompletna kada sadrži izjavu o mjernoj nesigurnosti.

Greška mjerenja[uredi | uredi izvor]

Postoje dvije vrste greške mjerenja: sistematska i slučajna greška. Sistematska greška se pripisuje činjenici da mjerena veličina ima određeno odstupanje. Sistematska greška je konstantna i zavisi od drugih veličina na specifičan način. Slučajna greška se pojavljuje uslijed činjenice da ponavljana mjerenja daju različite vrijednosti, koje se ne mogu predvidjeti na osnovu prethodne vrijednosti.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ International Vocabulary of basic and general standard terms in Metrology. ISO, Geneva, Switzerland 1993 (ISBN 92-67-10175-1)
Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.