Mnogoljušturaši

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Tonicella lineata 1.jpg

Mnogoljušturaši (također i hitoni ili polyplacophara) su manja grupa morskih mekušaca. Zadržali su neke osobine dalekih predaka. Tijelo im je spljošteno i ovalno sa slabo izraženom glavom. Ljuštura im se sastoji od 8 pokretno spojenih ploča. Nisu sasvim pokriveni plaštom . Plaštana duplja opkoljava životinju oko stopala. Glava nije odvojena od tijela. Nema oči a ni pipke. Na površini plašta su ćelije osjetljive na pipanje i na svjetlost. Obuhvataju oko 600 vrsta , a dužina im je od 1 cm do 30 cm.

Hrane se algama, koje pomoću svoje radule stružu sa stijene ili školjki.

Raznmnožavanje[uredi | uredi izvor]

Mužjak ispušta spermu koja pluta kroz vodu. Ona dospjeva do plaštene duplje ženke gdje se vršui oplođenje jaja. Kod nekih vrsta mreštenje je kontrolisano mjesečevim mjenama. U svojoj vrsti jedna grupa je viviparna, koja rađa žive oformljene mlade umjesto da polažu jaja. Kod drugih vrsta oplođavanje je spoljašnje, Iz oplođenog jajeta izleže se planktonska larva (trokofora). Neposredno raste u odrastao organizam bez prelaska kroz stadijum veligere