Larva

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Različite vrste larvi insekata

Larva ili ličinka u zoologiji je naziv za jedan od prijelaznih oblika od jaja do odraslog stadija kod životinja koje prolaze kroz proces metamorfoze.

Najpoznatije grupe životinja s larvenim stadijem su insekti kao i vodozemci. Pri tome, ličinke žaba imaju zaseban naziv, punoglavci, a kod leptira zovu se gusjenice.

Ličinke izgledaju sasvim različito od odrasle životinje, a često imaju i sasvim različit način života. Na primjer, ličinke komaraca žive u vodi, dok su odrasli insekti kopnene životinje.

Ovaj razvojni stadij ne mora uvijek biti kratko, prijelazno razdoblje. Neke životinje veći dio svog života provedu u ovom obliku. Tako hruštevi (rod Melolontha) kao ličinke žive dvije do pet godina, dok je život odraslih insekata ograničen na samo par sedmica. Još ekstremniji je slučaj nekih vrsta iz reda vodenih cvjetova, čiji je vijek kao odrasle jedinke ograničen na samo nekoliko sati. No, postoje i vrste koje još u stadiju ličinke dostižu spolnu zrelost i nikada ne dovrše preobrazbu (neotenija), naprimjer meksički vodozemac aksolotl.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Larva koji govori o biologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.