Mreža poligona

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Mreža Poligona)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Poligon je definisan pomoću svojih vrhova (engl. vertices), a prave linije koje spajaju vrhove poligona se nazivaju ivice ili stranice poligona (engl. edges). Poligoni mogu biti raznih oblika (najčešće korišten je trougaoni oblik) a grupa poligona koja je spojena zajedno preko djeljenih vrhova naziva se mrežom poligona (engl. poligon mesh). U 3D računarkoj grafici, poligon-modeliranje predstavlja način za modeliranje objekata tako što imitiramo njihovu površinu koristeći mrežu poligona. Poligonalna mreže je dakle grupa vrhova i poligona koja definiše površinu objekta u 3D računarskoj grafici.

Poligoni mogu biti različitih oblika, što nam govori da se i mreža poligona može sastojati od trouglova, četverouglova ili ostalih jednostavnih konveksnih poligona, budući da to pojednostavljuje rendering. Mrežom poligona se mogu opisati i objekti modelirani generalno od poligona, po izboru i sa rupama.