Multnomah

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Sauvie Island, okrug Multnomah, Oregon. Dom je plemena Multnomah na kojem su živjeli hiljadama godina prije Evropljana, sve do 1830-tih kada su ih decimirale bolesti. Multnomahi su izrađivali kamene skulpture duhova zaštitnika (pronađena glava sove), noževe od kamena i velike drvene kuće.

Multnomah (Wappato; vidi tekst) /Nē'malnōmax, 'down river'. Pleme Chinookan Indijanaca sa i naokolo ostrva Sauvies sa ušća Willamette u Columbiji, Oregon. Poznati su i pod imenom Wappato, koji označava gomoljasti korijen biljke Sagittaria variabilis. Mooney (1928.) procjenjuje da ih je 1780. bilo 3600. Multnomahi kao i druga susjedna plemena žive od ribarenja i kopanja wappato korjenja na ostrvu Sauvie. Godine 1805. bilo ih je oko 800, a imali su 5 sela. Dolazak bijelaca za njih ne predstavlja ništa dobro. Godine 1834. Multnomahe su decimirale boginje i malarija. Godine 1910. tek nekoliko članova plemena Multnomah koji su preživjeli, prebačeni su na rezervat Grand Ronde u Oregonu.

Bande[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]