My Chemical Romance

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Grupa MCR

My Chemical Romance je altrock-bend iz osnovan 2001. godine u Newarku (New Jerseyju). Originalni članovi su: Gerard Way (vokal), Mikey Way (basist), Matt Pelissier (bubnjevi), Ray Toro (gitara). Kasnije je Matt izbačen iz benda, a zamijenio ga je Bob Bryar, a bendu se pridružio Frank Iero koji je bio ritam-gitara.

Prvi album su izbacili 2002. godine (I Brought You My Bullets You Brought Me Your Love), drugi 2004. (Three Cheers For Sweet Revenge; postali su dosta poznati nakon ovog albuma zbog hitova Helena i I'm Not Okay), treći 2006. (The Black Parade; nakon ovog su postali poznati zbog pjesme Welcome To The Black Parade), te zadnji 2010. godine (Danger Days: The True Lives Of Fabulous Killjoys).

Prvi album govori o čovjeku koji je ubio svoju curu te kasnije prodao dušu vragu koji mu je obećao da ako ubije 1000 ljudi, da će ju opet vidjeti. Drugi album nastavlja priču, gdje čovjek postane serijski ubojica koji bi radije ubijao nego da vidi svoju dragu. Treći album govori o pacijentu koji ima rak i uskoro umire. Bend se raspao 22. marta 2013.

Najpoznatije pjesme su im: Helena (So Long And Goodnight), I'm Not Okay (I Promise), Welcome To The Black Parade, Famous Last Words, Na Na Na (Na Na Na Na Na Na Na Na Na) i Fake Your Death.


Diskografija[uredi | uredi izvor]

EPs[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak My Chemical Romance koji govori o muzici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.