NLO

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Navodno najranija fotografija NLO-a u New Hampshireu (1870)
NLO iznad Njemačke

NLO (neidentificirani leteći objekti) ili UFO (engleski: Unidentified Flying Objects) jesu objekti ili pojave koje se ne mogu objasniti na konvencionalan način, nakon detaljne revizije obučenih i educiranih osoba iz tehničkih i društvenih područja. Terminologiju NLO-a i bliskih susreta razvio je astronom J. Allen Hynek. Ufologija je pseudonaučna disciplina koja se bavi proučavanjem fenomena NLO-a.

Pojava termina[uredi | uredi izvor]

Smatra se da je moderna era ufologije počela bliskim susretom pilota Kennetha Arnolda[1] tokom leta kroz Kaskadske planine u američkoj saveznoj državi Washington 24. juna 1947. Letio je malim avionom posebno prerađenim za potragu i spašavanje u planinama, tragajući za srušenim transportnim avionom C-46 koji je nestao još u januaru.

Uzletio je negdje, oko 14 sati i letio od Chehalisa do Yakime, krećući se u pravcu Mount Rainiera na visini 3-3,5 km. Približivši se planinskom lancu, bio je iznenađen s nekoliko jarkih bljeskova svjetlosti. Kada se bolje zagledao, ugledao je formaciju od devet objekata u letu. Arnoldov je njihov let gore-dolje opisao poput "tanjura koji odskače o površinu vode". Otvorio je prozor kako bi bolje proučio čudne objekte te je procijenio njihovu brzinu kretanja na 2.200 km/h, reducirajući svako moguće pretjerivanje. Taj događaj odvijao se nekoliko mjeseci prije nego što je Chuck Yeager probio zvučni zid eksperimentalnom letjelicom Bell X-1, i to upola manjom brzinom. Arnold je isto tako procijenio da se formacija kreće na nekih 40 km udaljenosti od njegovog aviona, a sama grupa letjelica protezala se 9 km.

Mediji su nadogradili tu ionako fantastičnu priču te dodali izraz leteći tanjir. Upravo zbog termina 'leteći tanjir', vlada i vojska počeli su pokazivati zanimanje, a mediji su počeli voli-ne voli odnos prema NLO-ima koji se održao sve do današnjih dana. Ozbiljnosti NLO problema najviše su doprinjeli službeni projekti proučavanja koje je provodilo američko zrakoplovstvo od 1948. do 1969. pod kodnim nazivima "sign(saucer) / grudge / blue book".

Hipoteze[uredi | uredi izvor]

Najpoznatija hipoteza koja pokušava objasniti izvor NLO pojava svakako je ETH hipoteza. ETH (ekstraterestrična / vanzemaljska) hipoteza nastaje upravo u okviru vojne domene uprkos stereotipima da je takva formulacija nastala od strane posmatrača laika.

ETH hipotezu službeno je lansirao zaključak vojnog odbora SIGN koji je 1948. formirao dokument "Estimate of the Situation" (Procjena situacije) u kojem se zaključuje da je najbolja hipoteza koja može objasniti NLO fenomen upravo "vanzemaljska hipoteza". No, načelnik zrakoplovstva, general Hoyt S. Vandenberg odbio je zaključke odbora, zapovijedio je da se dokument uništi, a odbor je raspušten i zamijenjen je sa novom grupacijom "GRUDGE". Do danas, ne postoji niti jedna sačuvana kopija ovoga dokumenta, već samo historijske reference na isti, na osnovu čega se i doznalo za njegovo postojanje.

Zbog velike medijske i naučne debate tokom 1950-ih i 1960-ih godina, američko zrakoplovstvo je ponudilo mandat Univerzitetu Colorado da prekine ovaj medijski cirkus. Profesor Edward Condon pristao je da napravi "nezavisnu reviziju" podataka prikupljenih u projektima "SIGN/GRUDGE/BLUE BOOK". No, na kraju se i sam Condonov odbor morao suočiti sa kontroverznim ispadima. Odbor su od početka pratile frakcije i razdvojena mišljenja.

Nakon što je u javnost procurio interni memorandum koji je ukazivao na Condonovu subjektivnost, dio osoblja je otpušten i zamijenjen novim članovima. 1969. godine, odbor je završio sa "konačnim rješenjem ufološkog pitanja" zaključivši da daljnje proučavanje NLO fenomena ni u kojem pogledu ne može pridonijeti nauci. Na preporuke odbora, američko zrakoplovstvo je obustavilo daljnje proučavanje NLO-a koje je trajalo 21 godinu.

Kritike[uredi | uredi izvor]

"Slijetalište" za NLO

Dr. J. Allen Hynek, vanjski saradnik projekta "Blue Book" i čovjek koji je bio najbolje upućen u podatke zrakoplovstva, odbacio je zaključak Condonovog odbora kao i Institut aeronautike i astronautike (AIAA) koji okuplja nekoliko desetaka hiljada inženjera. No, usprkos svemu, s obzirom da je Condonov izvještaj imao pečat akademije nauka, njegova jačina je ipak prevladala tako moćne kritike.

1998. godine profesor Peter Sturrock sa univerziteta Standford i skup međunarodnih naučnika, napravili su novu reviziju projekta "BLUE BOOK", te su također iznijeli kritike i neslaganje sa Condonovim izvještajem.

1999. godine u Francuskoj je objavljen dokument "COMETA" koji potpisuju bivši i penzionosani visoki oficiri, te visoki državni dužnosnici. Dokument promoviše ETH hipotezu, istu onu hipotezu koju su potpisali članovi odbora "SIGN" iz 1948. godine.

Moderna ufologija[uredi | uredi izvor]

Trenutno u svijetu postoje dvije grupacije koje službeno proučavanju NLO-e. Jedna je CEFAA, a smještena je u Tehničkoj školi aeuronautike u Čileu. Druga grupacija je GEIPAN koja djeluje unutar Francuske svemirske agencije, CNES. Obje agencije međusobno razmjenjuju NLO podatke. Francuska ima veliku arhivu NLO slučajeva, staru gotovo pola vijeka i nastavlja proučavati ovaj fenomen i dalje.

UFO, Jakobsdal, Linköping, Švedska

Najveći problem u sporom progresu ufologije svakako su predrasude na obje strane suprostavljenih frakcija. Jedna frakcija bezuvjetno nastavlja sa ostavštinom Condonovog izvještaja, tvrdeći da su NLO-i potpuno prozaična tema i da je bilo kakvo proučavanje iste, gubljenje vremena. Druga frakcija opet ustrajava na tome da su NLO pojave ekstraterestrične egzotične letjelice koje posjećuju Zemlju. Obje grupacije nude rješenje prije samoga rješenja, zaobilazeći ozbiljniji pristup koji bi bio sastavljen od promatranja i praćenja podataka koji bi eventualno tek u budućnosti mogli pokazati konačan odgovor.

Iako je u svome razvoju, nekoliko puta, ufologija gotovo postala priznata multidisciplinarna nauka, zbog svoje kontroverznosti, na kraju ipak nije uspjela dobiti svoj legitimitet, te je takvo stanje evidentno do današnjih dana. NLO-i su pojava koja se često veže uz vanzemaljski život. Do danas nema niti jedan dokaz u "javnoj domeni" koji bi razriješio potencijalnu esktraterestričnu prirodu fenomena. Nedavno objavljeni podaci Francuske svemirske agencije CNES iz ožujka 2007., pokazuju da postoji 25% NLO slučajeva (uzorak: 1600 slučajeva) klasificiranih kao "kategorija D" koji ukazuju na "neobjašnjive slučajeve uz sve poznate podatke".

Ovu temu ćemo završiti riječima Dr. J. Allena Hyneka : “Ne bih proveo niti jedan jedini trenutak proučavajući NLO-e, da istinski ne vjerujem kako je riječ o stvarnom fenomenu. I vjerujem kako napori za istraživanje i shvaćanje, te na kraju i rješenje ove problematike mogu stvoriti uzvišeni članci – pa čak i ostvariti uvjete za novu revoluciju čovjekova pogleda na sebe samog i njegovo mjesto u svemiru.”

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]