Naša svakodnevna priča

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Naša svakodnevna priča
Poster filma Nasa svakodnevna prica.jpg
RežiserInes Tanović
ProducentAlem Babić
Zdenka Gold
Dunja Klemenc
UlogeUliks Fehmiu
Emir Hadžihafizbegović
Nina Violić
Goran Bogdan
Vedrana Seksan
Jasna Beri
Žanrdrama
KinematografijaErol Zubčević
MontažaRedžinald Šimek
ProdukcijaDokument Sarajevo
Spiritus Movens
Studio Maj[1]
Premijera20. august 2015. (SFF)
2. septembar 2015.(Kanada)
Trajanje89 minuta
ZemljaBosna i Hercegovina
Hrvatska
Slovenija
Jezikbosanski

Naša svakodnevna priča je bosanskohercegovački igrani film snimljen 2015. godine u režiji Ines Tanović koja također potpisuje i scenarij. Udruženje filmskih radnika BiH izabralo je film kao kandidata Bosne i Hercegovine za nagradu na 88. dodjeli Oscara u kategoriji Oscara za najbolji strani film. Film je imao svjetsku premijeru 19. augusta 2015. na 21. Sarajevo Film Festivalu gdje je prikazan u okviru Takmičarskog programa - igrani film.[2] Naša svakodnevna priča je prvi igrani film Ines Tanović u kojem je pažnja usredsređena na jednu sarajevsku radničku porodicu, prateći komunikaciju među njenim članovima i njihovim životnim putevima dvadeset godina nakon rata u Bosni i Hercegovini. Prema njenim riječima, film je "jednostavna, ali univerzalna priča jer govori o porodici koja se raspada, a u njoj ima i dosta bosanskog mentaliteta i humora."[3]Koproducenti filma bili su Dokument Sarajevo (Bosna i Hercegovina), Studio Maj (Slovenija) i Spiritus Movens (Hrvatska). Podržala ga je i Fondacija za kinematografiju na konkursu iz 2012, a dobio je i podršku Eurimagesa u iznosu od 90.000 eura.[4]

Uloge[uredi | uredi izvor]

Nagrade[uredi | uredi izvor]

  • Uliks Fehmiu - najbolja muška uloga, Filmski festival u Vilniusu[6]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Vladan Petković. "Our Everyday Life is true to its title". cineuropa.org. Pristupljeno 20. 8. 2015. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ "Film "Naša svakodnevna priča" kandidat za Oskara iz BiH". klix.ba. Pristupljeno 20. 8. 2015. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  3. ^ "Prikazan debitantski igrani film rediteljice Ines Tanović "Naša svakodnevna priča"". Arhivirano s originala, 6. 7. 2018. Pristupljeno 19. 8. 2015. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  4. ^ Nisad Selimović. "Ines Tanović dobila podršku Eurimagesa: Naša svakodnevna priča". oslobodjenje.ba. Pristupljeno 16. 3. 2014. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  5. ^ "Our Everyday Life". imdb.com. Pristupljeno 29. 8. 2015. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  6. ^ "VILNIUS FILM FESTIVAL: Fehmiu dobitnik nagrade za najbolju ulogu u filmu bh. rediteljice". slobodna-bosna.ba. Pristupljeno 19. 4. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]