Aleksandar Seksan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Aleksandar Seksan
Rođenje (1968-08-24) 24. august 1968 (54 godine)
Sarajevo, SFRJ
Zanimanjeglumac

Aleksandar Seksan, rođen 24. augusta 1968. u Sarajevu[1], je bosanskohercegovački pozorišni i filmski glumac.

Biografija[uredi | uredi izvor]

U rodnom Sarajevu završio je osnovnu i srednju školu, a nakon toga Višu komercijalnu školu na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Svoju prvu predstavu odigrao je u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Bila je to diplomska predstava Pjera Žalice „Ajaks“, koja je premijerno izvedena 1993. godine. U toku rata, 1994. godine, upisao je Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu kao najstariji student u klasi. Diplomirao je četiri godine poslije u klasi Admira Glamočaka. Od decembra 1998. godine radi u sarajevskom Narodnom pozorištu.

Glumio je u predstavama „Romeo i JulijaHarisa Pašović, „U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce“ Elmira Jukića, „Pukovnik ptica“ i „Orkestar titanik“ Dine Mustafića, „Kako ubiti suprugu i zašto“ Lejle Panjete i mnogim drugim. Za ulogu u predstavi „Rodoljupci“, koja je prikazana u okviru Festivala komedije Bosne i Hercegovine „Mostarska liska 2006.“ u režiji Gradimira Gojera, dodijeljena mu je nagrada „Mostarska liska“ za najboljeg glumca.

Ostvario je zapažene uloge u filmovima „Nebo iznad krajolikaNenada Đurića, „NafakaJasmina Durakovića, „RemakeDine Mustafića i dr.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]