Idi na sadržaj

Admir Glamočak

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Admir Glamočak
Rođenje (1962-06-23) 23. juni 1962 (62 godine)
Sarajevo, FNRJ

Admir Glamočak, rođen 23. juna 1962. u Sarajevu,[1][2] je bosanskohercegovački pozorišni i filmski glumac i reditelj. Diplomirao je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu u klasi profesora Bore Stjepanovića 1984/85. Bio je student prve generacije upisane na Odsjek za glumu. Već u toku školovanja igra neke od zapaženih teatarskih uloga, a osobito je upamćen njegov udio u kultnoj predstavi Otvorene scene Obala - "Audicija". Nakon završenog studija ostaje na Akademiji kao asistent i vremenom napreduje u sve viša zvanja, da bi u toku rata u Bosni i Hercegovini, bio imenovan i za dekana Akademije. Za sve to vrijeme nastavlja svoj uspješni rad u pozorištu i na filmu. Ostvaruje niz uloga u predstavama poput "Kraj igre" (režija Sulejman Kupusović), "Pukovnik ptica" (režija Dino Mustafić), "Mjerom za mjeru" (režija Aleš Kurt), itd. Okušao i kao reditelj. U Narodnom pozorištu u Sarajevu režirao je "San ljetne noći", "Bolest mladeži" u Kamernom teatru 55, "Šta ćemo sad?" u Pozorištu mladih u Sarajevu. Najzapaženija je njegova uloga pedagoga. Kao profesor na predmetu Gluma odškolovao je nekoliko generacija glumaca, a sa podjednakim glumačkim angažmanom igra i u profesionalnim produkcijama i u ispitnim predstavama na ASU. Radi kao profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu na predmetu Gluma.

Filmografija

[uredi | uredi izvor]

Nagrade

[uredi | uredi izvor]
  • Zlatni lovorov vijenac - Internacionalni teatarski festival MESS
  • Golden Rose of Peace kao najbolji glumac 1997.
  • "Mala mostarska liska" 2005.

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ "Glumac Admir Glamočak – biografija | Sinemanija". Pristupljeno 17. 10. 2019.
  2. ^ "Admir Glamocak: glumac, redatelj, profesor, dekan". www.bhdani.ba. Arhivirano s originala, 17. 10. 2019. Pristupljeno 17. 10. 2019.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]

Admir Glamočak na IMDb-ju


Nedovršeni članak Admir Glamočak koji govori o bosanskohercegovačkim biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.