Idi na sadržaj

Dino Mustafić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Dino Mustafić
Dino Mustafić (2012.)
Rođenje (1969-07-06) 6. juli 1969 (54 godine)
Sarajevo, SFRJ
Alma materAkademija scenskih umjetnosti u Sarajevu, Univerzitet u Sarajevu
Zanimanjefilmski i pozorišni režiser

Dino Mustafić, rođen 6. jula 1969. godine u Sarajevu, je bosanskohercegovački filmski i pozorišni režiser.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Mustafić je diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, odsjek Režija i Filozofskom fakultetu u Sarajevu, odsjek Opća književnost i bibliotekarstvo. Bio je direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS. Sa Danisom Tanovićem 2008. godine osnovao je Našu stranku. Od 2011. godine, javni je zagovarač REKOM-a u Bosni i Hercegovini.[1]

Režirao je dokumentarne filmove ("Čudo u Bosni" i mnoge druge), muzičke programe i pozorišne predstave. Njegov debitantski igrani film "Remake" po scenariju Zlatka Topčića doživio je veliki uspjeh. Prikazan je na brojnim međunarodnim filmskim festivalima širom svijeta, gdje je višestruko nagrađivan.

Predstave Dine Mustafića izvođene su u teatarskim centrima ex-jugoslavenskih prostora, te na festivalima u Njemačkoj, Egiptu, Italiji i mnogim drugim zemljama. Režirao je predstave po tekstovima Sartra ("Zid", "Prljave ruke"), Ionesca ("Nosorog", "Kralj umire"), Mroźeka ("Pješice", "Policajci"), Moliėra ("Tartif"), Koltėsa ("Roberto Zucco"), Shakespearea ("Macbeth"), Wildera ("Spašeni za dlaku"), Schwaba ("Predsjednice"), Bojčeva ("Pukovnik ptica", "Hanibal podzemni"), Gardnera ("Nisam ja Rappaport"), Villqista ("Helverova noć"), Lohera ("Adam Geist"), Nick Wooda ("Trg ratnika"), Głowackog ("Četvrta sestra"), Martin McDonagh (Sakati Billy).

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Film "Remake" je nagrađen za najbolji debitantski film, najbolje glumačko ostvarenje (Ermin Bravo) i Nagradom za mir i kulturalno razumijevanje na Wine Country filmskom festivalu u San Franciscu, Specijalnom nagradom "One Future Prize" na Filmskom festivalu u Münchenu, a dobitnik je i nagrade na Berlinaleu. Nominiran je za nagrade: Zlatni tulipan na Internacionalnom filmskom festivalu u Istanbulu, Grand Prix na Filmskom festivalu u Parizu, East of West nagrada na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma i Zlatni tigar na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu.

Predstave "Pukovnik Ptica", "Četvrta sestra" i "Helverova noć" nagrađene su nagradom "Ključ Tmača" koju dodjeljuje časopis za dramu, teatar i odgoj TmačaArt. "Helverova noć" je ušla u historiju bosanskohercegovačkog teatra kao internacionalno najnagrađivanija predstava.

Na Međunarodnom pozorišnom festivalu Novi Tvrđava teatar u Novom Sadu održanom od 10. do 16. jula 2016. dobio je Nagradu za najbolju režiju za predstavu Kamernog teatra 55 Naš razred.[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Živa istina – Dino Mustafić". recom.link. 5. 8. 2017. Pristupljeno 7. 5. 2016.
  2. ^ "«NOVI TVRĐAVA TEATAR»: Dini Mustafiću «Nagrada za najbolju režiju» u Novom Sadu". slobodna-bosna.ba. Pristupljeno 20. 7. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]