Naša stranka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Naša stranka
Logo
PredsjednikPredrag Kojović
Sekretar partijeNihad Uk
Osnovana5. april 2008.
SjedišteSarajevo, Bosna i Hercegovina
IdeologijaSocijalni liberalizam
Sekularizam
Boja/e   
Predstavnički dom BiH
3 / 42
Predstavnički dom FBiH
6 / 98
Dom naroda FBiH
3 / 58
Veb-sajt: www.nasastranka.ba

Naša stranka je bosanskohercegovačka socijal-liberalna i multietnička politička stranka osnovana 2008. godine. Osnova njenog osnivanja je bila borba protiv dominacije nacionalnih stranaka, ali i SDP BiH. Od njenog osnivanja, stranka je prošla kroz značajne promjene i danas predstavlja građansku, socijal-liberalnu alternativu sa jasnim programom koji počiva na liberalnim načelima, socijalnoj pravdi i zelenim politikama. Osnivači su režiseri Danis Tanović i Dino Mustafić.

Historija[uredi | uredi izvor]

2008[uredi | uredi izvor]

Stranka se prvi put pojavila na lokalnim izborima 2008. godine, kada je kandidat Naše stranke osvojio načelničko mjesto u Bosanskom Petrovcu. Značajan broj glasova zabilježen je i u Sarajevu. Stranka je na tim lokalnim izborima osvojila i vijećničke pozicije u Sarajevu, Gračanici, Varešu, Bosanskom Petrovcu i Kladnju. [1]

2010[uredi | uredi izvor]

Naša stranka na općim izborima 2010. godine nije doživjela značajniji uspjeh, iako se računalo na veliki broj glasova od strane građana koji nisu izlazili na izbore ili nisu podržavali stranke iz nacionalističkog bloka. Za loše rezultate stranke se spominjala koalicija sa Novom socijalističkom partijom na čelu sa Zdravkom Krsmanovićem, kao i loše vođenje izborne kampanje, ali i dobri rezultati SDP BiH. Stranka je podbacila u većini izbornih jedinica i osvojila dva mandata u Kantonu Sarajevo, koja su pripala Predragu Kojoviću i Danisu Tanoviću. Predsjednik Naše stranke Bojan Bajić i generalni sekretar Fadil Šero su nakon ovog izbornog neuspjeha preuzeli odgovornost i podnijeli ostavku.

2011 – 2015[uredi | uredi izvor]

Na kongresu održanom 2011. za predsjednika stranke je izabran Dennis Gratz. Naša stranka je predstavila novi smjer nazvan "Treći put", ali i dalje zadržavši socijal-liberalizam kao ideološko opredjeljenje, te multinacionalno članstvo kao temelj rada stranke. Novo rukovodstvo stranke predvođeno Dennisom Gratzom je u periodu nakon 2011. prolazilo kroz teške trenutke, pokušavajući da stabilizira stranku nakon izbornog neuspjeha 2010. i napuštanja velikog broja razočaranih članova i aktivista. Novo rukovodstvo je također moralo finansijski stabilizirati stranku poslije dugova nastalih u prethodnoj kampanji.

Naša stranka je na lokalnim izborima 2012. napravila rezultat koji se danas smatra prekratnicom u postojanju stranke, jer su rezultati tih izbora omogućili dalje širenje i rast stranke. Stranka je dobila vijećnike u općinama Gračanica (Mirsad Čamdžić), Doboj Istok (Halil Mujić), Vareš (Elvir Rožajac), Ilidža (Elvis Vreto), Centar (Varja Nikolić, Amela Kuskunović i Amra Zulfikarpašić), Stari Grad (Vedran Grebo i Vibor Handžić), Novo Sarajevo (Vildana Bešlija, Robert Pleše i Sanja Lazar) i Novi Grad (Vernes Ćosić i Amela Topuz).

Na Općim izborima 2014. Naša stranka ostvaruje najbolji rezultat od svog osnivanja, i predsjednik stranke Dennis Gratz biva direktno izabran u Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. U Skupštinu Kantona Sarajevo izabrani su Predrag Kojović, Sabina Ćudić i Edin Forto. Dennis Gratz, predsjednik Naše stranke je ubrzo nakon održanih izbora sazvao izborni kongres Naše stranke, i obznanio da se neće kandidovati za drugi mandat.

2015 – 2019[uredi | uredi izvor]

Na trećem Kongresu Naše stranke u martu 2015. godine za predsjednika, trećeg od osnivanja stranke, izabran je Predrag Kojović, a potpredsjednike Nasiha Pozder, Edin Forto i Sabina Ćudić. Izbor Predraga Kojovića, jednog od najpoznatijih članova Naše stranke koji je bio dio rukovodstva stranke od samog početka, je za mnoge bio očekivan.

2019 –[uredi | uredi izvor]

Na četvrtom Kongresu Naše stranke 2019. godine za predsjednika je reizabran Predrag Kojović, a potpredsjednike Mirsad Čamdžić, Srđan Mandić i Irma Baralija.

Rukovodstvo i struktura[uredi | uredi izvor]

Najviši politički organ Naše stranke između dva kongresa je Glavni odbor. Članove Glavnog odbora bira kongres, a rukovodstvo odbora biraju članovi na prvoj sjednici odbora. Najviši izvršni organ stranke je Predsjedništvo, kojim predsjedava predsjednik stranke. Stranka također ima Nadzorni odbor koji odgovara isključivo kongresu Naše Stranke, a nadzire rad i poslovanje stranke. Regionalni odbori su izvršna i politička tijela Naše stranke srednjeg nivoa, dok općinski odbori predstavljaju najmanju organizacionu jedinicu u Našoj stranci. Za koordinaciju i organizaciju svih tijela i organa, kao i finansijsko poslovanje, je zadužen Sekretarijat Naše stranke.

Predsjednik NS[uredi | uredi izvor]

Predrag Kojović je trenutni predsjednik Naše stranke, reizabran na Kongresu 2019. godine. Kojović je treći predsjednik stranke od njenog osnivanja. Poziciju predsjednika su prije njega vršili Bojan Bajić (2008-2010), koji je podnio ostavku nakon loših izbornih rezultata 2010, i Dennis Gratz (2011-2015). U periodu između ostavke Bojana Bajića, i preuzimanja funkcije predsjednika od strane Dennisa Gratza, vršilac dužnosti predsjednika Naše stranke bio je Boris Divković (1981-2011)

Predsjedništvo NS[uredi | uredi izvor]

Predsjedništvo NS je najviše izvršno tijelo stranke kojim predsjedava predsjednik NS.

Trenutni sastav Predsjedništva čine:

Predrag Kojović (predsjednik NS), Sabina Ćudić (predsjednica Glavnog odbora), Srđan Mandić, Irma Baralija i Mirsad Čamdžić (potpredsjednici NS), Nihad Uk (Generalni sekretar), Nasiha Pozder Benjamin Bejtović, Ismar Sadiković, Valida Repovac, Sanja Renić, Semir Ahmetbegović, Zdravko Radošević i Lejla Brčić.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Prostorni plan Kantona Sarajevo za period od 2003. do 2023. godine" (PDF). www.izbori.ba. Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine. Pristupljeno 27. 4. 2019. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)