Naša stranka

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Gnome-edit-clear.svg Ovaj članak zahtijeva čišćenje.
Molimo Vas da pomognete u poboljšavanju članka pišući ili ispravljajući ga u enciklopedijskom stilu.
Naša stranka
Naša stranka
Logo
Predsjednik Predrag Kojović
Sekretar partije Albin Zuhrić
Godina osnivanja 5. april 2008.
Sjedište Sarajevo
Ideologija socijal-liberalizam
Boja/e crvena, bijela
Web stranica: nasastranka.ba

Naša stranka je bosanskohercegovačka socijal-liberalna i multietnička politička stranka osnovana 2008. godine. Temelj njezina programa jest borba protiv dominacije nacionalnih stranaka, ali i SDPBiH-a. Osnovač je Oscarom nagrađen filmski redatelj i scenarist Danis Tanović.

Stranka se prvi put pojavila na lokalnim izborima 2008. godine kada je kandidat NS-a dobio načelničko mjesto u Bosanskom Petrovcu. Značajan broj glasova zabilježen je u Sarajevu. NS na općim izborima 2010. godine nije doživjela značajniji uspjeh iako se se računalo na veliki broj glasova od strane građana koji nisu izlazili na izbore ili nisu podržavali stranke iz nacionalističkog bloka. Predsjednik NS-a Bojan Bajić je nakon ovog neuspjeha podnio ostavku, a na njegovo mjesto je izabran dr. Denis Gratz. NS je predstavila novi smjer nazvan "treći put" , ali i dalje sadržavši socio-liberalizam kao ideološko opredjeljenje te multinacionalno članstvo kao temelj rada stranke. NS je i dalje jedna od rijetkih stranaka u Bosni i Hercegovini koja ima članove iz svih nacionalnih zajednica uključujući i nekonstitutivne narode.

Naša stranka je na lokalnim izborima 2012. dobila vijećnike u općini Gračanica (Mirsad Čamdžić), Doboj Istok (Halil Mujić), Vareš (Elvir Rožajac), Ilidža (Elvis Vreto), Centar (Varja Nikolić, Amela Kuskunović i Amra Zulfikarpašić), Stari Grad (Vedran Grebo i Vibor Handžić), Novo Sarajevo (Vildana Bešlija, Robert Pleše i Sanja Lazar) i Novi Grad (Vernes Ćosić i Amela Topuz).

Na Općim izborima 2014. Naša stranka ostvaruje najbolji rezultat od svog osnivanja i predsjednik stranke Dennis Gratz direktno biva izabran u Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. U Skupštinu Kantona Sarajevo izabrani su Predrag Kojović, Sabina Ćudić i Edin Forto.

Na trećem Kongresu Naše stranke u martu 2015. godine za predsjednika je izabran Predrag Kojović.

Vanjski linkovi i izvori[uredi | uredi izvor]