Idi na sadržaj

Nebo iznad krajolika

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nebo iznad krajolika
RežiserNenad Đurić
Scenarist(i)
  • Nenad Đurić
  • Vanja Avdić-Čabrić
Uloge
ŽanrKomedija
ProdukcijaHeft produkcija
DistributerFTV
Premijera2006.
Trajanje90 minuta
ZemljaBosna i Hercegovina
JezikBosanski

Nebo iznad krajolika je komedija bosanskohercegovačkog režisera Nenada Đurića iz 2006. godine. Film je rađen u koprodukciji "Heft" i Federalne televizije. Direktor fotografije je Hakija Topić, scenograf Irena Sladoje, a kostimograf Jasna Hadžimehmedović-Bekrić. Film je sniman na autentičnim lokacijama Bjelašnice (selo Gornji Lukomir), Treskavice, Igmana i u Sarajevu.

U filmu glavne uloge tumače mlada, francuska glumica Audrey Hamm i Aleksandar Seksan, dok se u sporednim ulogama pojavljuju Haris Burina, Nada Đurevska, Anita Kajasa, beogradski glumac Rastko Janković, Milan Pavlović, Emina Muftić, Jasna Diklić i drugi. Haris Burina u filmu igra dva lika, seljaka Dževada i francuskog ambasadora u Bosni i Hercegovini.

Svjetsku premijeru film je doživio 16. marta 2006. u okviru takmičarskog programa "10. Sofia International Film Festivala" gdje je osvojio specijalnu nagradu međunarodnog žirija.[1][2][3]

Radnja[uredi | uredi izvor]

Film prikazuje mladu Francuskinju Deboru, zaposlenicu Francuske ambasade u Bosni i Hercegovini, koja sa nekoliko ljudi iz lokalnog osoblja odlazi na izlet na Olimpijske planine u okolini Sarajeva. Zajedno sa momkom upušta se u avanturu paraglidinga, ali nesretnim slučajem završava visoko u planinama Bosne. Debora "pada s neba" i tako susreće mladog bosanskog seljaka Mehmeda koji napasa kravu na vrhu planine Bjelašnice. Mehmed pokušava pomoći Debori tako što će pronaći telefon i vratiti Deboru u Sarajevo. Debora i Mehmed, koji inače ne razumiju jedno drugo te se sporazumijevaju rukama i nogama, upadaju u niz humorističnih situacija na putu ka Sarajevu.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Nebo iznad krajolika". filmonizirani.net. Pristupljeno 17. 9. 2017.
  2. ^ "Nebo iznad krajolika". mojtv.hr. Pristupljeno 17. 9. 2017.
  3. ^ "Spisak filmova". kinotekabih.ba. Arhivirano s originala, 8. 2. 2015. Pristupljeno 17. 9. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]