Nacionalni park Gobustan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nacionalni park Gobustan
Svjetska baština
Zvanični nazivPejzaži gobustanskih petroglifa
Lokacija Azerbejdžan
Kriterijiii
Referenca1076
Uvrštenje2007 (31. sjednica)
Ugroženostno

Nacionalni park Gobustan je nacionalni park u blizini naselja Gobustan, 64 km jugozapadno od Azerbejdžanske prijestolnice Bakua. Nacionalnim parkom proglašen je 1966. godine i zauzima jugoistočni obronak planine kojom završava Kavkaz, prije zapadne obale Kaspijskog jezera, većinom u dolini rijeke Džejrankečmaz.

Svjetska baština[uredi | uredi izvor]

Područje parka je prepuno dubokih kanjona (azerski: gobu) po kojima je i dobilo ime. Ostale znamenitosti su blatni vulkani, njih oko 400 što je više od pola u svijetu, gasno kamenje, fosili, i velike odlomljene krečnjačke stijene. Na tim stijenama je 1930. godine pronađen veliki broj petroglifa iz paleolita i neolita, koji svjedoče o 40.000 godina umjetnosti na stijenama. Oni uglavnom prikazuju lov, ribolov, floru i faunu okoline, te način života koji se očuvao od prahistorije do srednjeg vijeka.

Jedinstveni su i megalitski spomenici poznati kao "Gaval-daš kamenje" koje se sastoji od velike kamene ploče plinskog kamena, na 3 kamena potpornja, koja proizvodi neobičan zvuk kada se udari kamenom. Plinsko kamenje je nastalo kombinacijom jedinstvene klime, te izvora plina i nafte koji se mogu pronaći samo na ovom mjestu[1].

Područje obiluje i ostacima naseljenih pećina, naselja i grobnica.

Godine 1948. azerbejdžanski arheolog Išak Džaferzade je, pored petroglifa, pronašao i rimski natpis na latinskom koji je najistočniji rimski artefakt ikada pronađen[2].

Kulturni pejzaž unutar nacionalnog parka, površine od 537 ha, proglašen je 2007. godine za UNESCO-vu svjetsku baštinu.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]