Nacionalni park Mavrovo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nacionalni park Mavrovo
IUCN kategorija II
(nacionalni park)
Najbliži gradGostivar, Debar (Sjeverna Makedonija)
Koordinate41°41′25″N 20°44′36″E / 41.69028°N 20.74333°E / 41.69028; 20.74333
Površina730,88 km2
Osnovano1948. (SFRJ)[1]
Svjetska baštinabukove šume u dolini Duboke rijeke (Длабока Река) proglašene su za svjetsku baštinu u okvirima serijala Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Evrope
Javna ustanova Nacionalni park Mavrovo

Nacionalni park Mavrovo (makedonski: Национален Парк Маврово (Nacionalen Park Mavrovo) nalazi se u zapadnom dijelu zemlje i najveći je od tri nacionalna parka u Sjevernoj Makedoniji. Unutar granica Parka su planine: Коrab, Dešat jugozapadni obronci Šar Planine, Bistre i veći dio sjeverne dijelove Krčina. Središnji dio Nacionalnog parka pokriva dolinu i sliv rijeke Radika. Umjetno jezero Mavrovo također je u nacionalnom parku.[2]

Mavrovo ima 30 slikovitih pećina, uključujući Šarkovu pećinu u blizini Rostuša. U Mavrovu je Lokuv, najmanje glacijalno jezero u Makedoniji. Slikoviti kanjon rijeke Radika daje posebnu ljepotu ovom parku. Mnogi klanci, strme sekcije, stijene različitog oblika i vodopadi tvore poseban i različit teren Mavrova.

Unutar granica Nacionalnog parka Mavrovo je više od 52 planinskih vrhova visine preko 2000 m. Od posebne važnosti za nacionalni park Mavrovo je vrh Veliki Korab (2.764 m.), koji je najviši vrh u Makedoniji i najviša tačka parka. Najniža točka Nacionalnog parka Mavrovo iznosi 600 metara i nalazi se na samom mjestu gdje se Mala Rijeka ulijeva u rijeku Radiku.

Umjetno Mavrovsko jezero pristupačno je tokom cijele godine - ljeti za kupanje, a zimi, kada je voda zamrznuta, moguće je klizanje na ledu.

Slap Duf se nalazi u blizini sela Rostuše. Voda prolaze kroz kanjon Dufi koji je visok 60 metara i prava je atrakcija.[3]

Flora i fauna[uredi | uredi izvor]

Nacionalni park Mavrovo ima bogatu floru s nekoliko endemičnih biljnih vrsta i 82 zaštićene vrste. Od vegetacije u parku je najčešća zajednica bukove šume. Faunu Nacionalnog parka Mavrovo karakterizira znatna raznolikost. Sastoji se od 140 vrsta ptica, od kojih su najznačajnije: sivi sokol, orao (zlatni) orao, šumski sokol, velika sova, livadska eja, blijeda eja, kao i 11 vrsta vodozemaca, 12 vrsta gmazova i 38 vrsta sisavaca. Među sisavcima najvažniji su medvjed, ris, gams i divlja mačka.

Spomenici[uredi | uredi izvor]

Zaštitni znak parka je crkva Svetog Nikola u umjetnom Mavrovskom jezeru, koja bude potopljena pri svakom nadolasku vode. U blizini je arheološko nalazište. Mjesto je nekropola iz kasnog srednjeg vijeka. Manastirski kompleks svetog Jovan Bigorskog nalazi se uz rijeku Radiku i poznat je po ikonostasima.

Galičko vjenčanje je kulturna manifestacija koja obiluje originalnim, jedinstvenim i nezaboravnim svadbenim običajima. Održava se svake godine 12. jula. Glalička svadba je svojim postojanjem pomogla kultivirati jedinstvene vjenčane običaje i obrede za stanovnike ove regije. Pridonosi očuvanju izvornih pjesama, plesova i poznatih galicijskih haljina, izrađenih uz filigransku tačnost.

Svjetska baština[uredi | uredi izvor]

Na sjednici UNESCO-a 2021. bukove šume u dolini Duboke rijeke (makedonski: Длабока Река) proglašene su za svjetsku baštinu u okvirima serijala Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Evrope. Predlagači su bili Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje i Nacionalni park Mavrovo. Duboka rijeka je lijeva pritoka Ribničke rijeke, koja je desna pritoka Radike, najduže rijeke u parku.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Zaštićena područja u Sjevernoj Makedoniji". Svjetska baza podataka zaštićenih područja - WDPA - www.protectedplanet.net. Pristupljeno 9. 2. 2016.
  2. ^ Nacionalni park Mavrovo - macedonia-timeless.com - Pristupljeno 28.11.2021
  3. ^ Javna ustanova Nacionalni park Mavrovo - Pristupljeno 28.11.2021
  4. ^ UNESCO: svjetska baština u Sjevernoj Makedoniji - Pristupljeno 28.11.2021