Idi na sadržaj

Nagrada "Carol Burnett"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Nagrada Carol Burnett počasna je nagrada Zlatnog globusa koju dodjeljuje Udruženje holivudskih stranih novinara (HFPA) za izvanredan doprinos televiziji kako na ekranu tako i van njega."[1]

Historija[uredi | uredi izvor]

Upravni odbor HFPA odabire dobitnike na osnovu njihovog rada i trajnog utjecaja koji su postigli tokom njihove televizijske karijere na industriju i publiku.[1] Nagrada se smatra ekvivalentom filmskom priznanju Nagrada "Cecil B. DeMille". Prvi put je predstavljena na ceremoniji 76. dodjele Zlatnog globusa u januaru 2019. godine, a ime je dobila u čast svoje prve dobitnice, glumice i filmske pionirke Carol Burnett.

Spisak dobitnika[uredi | uredi izvor]

Godina Slika Dobitnici Nacionalnost Opis Ref.
2019 Carol Burnett, 2014 Carol Burnett USA "Televizijska ikona, Burnett je američka glumica, komičarka, pjevačica i književnica, čija karijera traje sedam decenija na televiziji. Najpoznatija je po svojoj revolucionarnoj humorističnoj emisiji, "The Carol Burnett Show". Ona je najodlikovanija osoba u kategoriji Zlatnih globusa za televiziju, sa ukupno šest pobjeda u 17 nominacija.

Steve Carell je bio izabran da uruči nagradu Burnett.

Također je osvojila šest nagrada "Emmy", a dobitnica je i počasnih nagrada: "Centra Kennedy", Nagrada "Mark Twain", Nagrada "Peabody" i Nagrada Ceha filmskih glumaca za životno djelo."

2020 Ellen DeGeneres, 2011 Ellen DeGeneres USA "Počevši od njenih sitcoma, stand-up-a, pa sve do vremena kada je postala glavna ikona svakog domaćinstva na dnevnoj televiziji, ona je pionirka koja publiku plijeni skoro 25 godina svojim nepobitnim šarmom i duhovitošću.

Pored svog televizijskog uspjeha, ona je zagovornica i filantrop, posuđujući glas onima koji ga nemaju i šireći dobrotu i radost snagom svoje platforme."

Kate McKinnon je predstavio nagradu DeGeneres.

[2]
2021 Ellen DeGeneres, 2017 Norman Lear USA "Norman Lear je među najplodnijim kreatorima svoje generacije. Njegova karijera se proteže kroz zlatno doba i eru streaminga. Njegov progresivan pristup rješavanju kontroverznih tema kroz humor potaknuo je kulturni pomak koji je omogućio da se socijalna i politička pitanja odražavaju na televiziji. Njegov rad je napravio revoluciju u industriji." [3]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Carol Burnett to Receive HFPA's First Award for Achievement in TV". Golden Globes Awards. Pristupljeno 11. 12. 2018.
  2. ^ "Ellen DeGeneres to Receive Carol Burnett Award at Golden Globes". Variety. Variety. Pristupljeno 4. 11. 2019.
  3. ^ "Norman Lear to Receive Carol Burnett Award at 2021 Golden Globes". Variety. Variety. Pristupljeno 28. 1. 2021.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]