Nekrofilija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Nekrofilija je spolna nastranost kod koje dolazi do spolnog odnosa sa mrtvim tijelima. Smatra se rijetkom, međutim neki psiholozi vjeruju da bi bila češća da više osoba dolazi u kontakt sa mrtvim tijelima. Najčešće se očituje oralnom aktivnošću. Leš predstavlja nadoknadu za majku ili neki drugi izgubljeni objekat. Na taj način oživljava se trenutak saznanja o smrti voljene osobe. Posebno je obrađuje Erich Fromm, koji je dijeli na seksualnu i neseksualnu. Ova nastranost često se sublimira u uobičajenim svakodnevnim situacijama kao što su: ljubljenje i posmatranje mrtvaca, interes za sve gnjilo i trulo, pretvaranje živog u neživo. Često se vidi u snovima i pričanju o nesrećama, smrti, zločinima, sprovodima.