Idi na sadržaj

Nelumbo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nelumbo
Nelumbo nucifera
Nelumbo nucifera
Sistematika
CarstvoPlantae
DivizijaMagnoliophyta
RazredMagnoliopsida
RedProteales
PorodicaNelumbonaceae
A. Rich., 1827
RodNelumbo
Adans., 1763 [1763]
Vrste
Pupoljak Nelumbo nucifera

Nelumbo je malehni je rod u zasebnoj porodici Nelumbonaceae, cvjetnica u redu Proteales, razred Magnoliopsida, divizija Magnoliophyta.[1]

Ovaj rod vodenih biljaka liči na lotose i lokvanje, sa kojima nije u srodstvu već čini zasebnu porodicu. Ima dvije priznate vrste: Nelumbo lutea, sa žutim cvijetovima, samoniklo raširena u Sjevernoj i Srednjoj Americi, i Nelumbo nucifera ili indijski lotos.

Korijen ovih bilkaka je člankovit, više-manje zadebljao i bijel. Dok su mladi, listovi plutaju po površini vode a kasnije mogu izrasti i dva metra u visinu, a široki i preko 50c m. Okrugli su i krajnje hidrofonni, po rubovima lahko valoviti. Peteljke su obrasle bodljama. Cvjetovi mogu biti promjera i oko 15 – 20 cm, kod američkog žuti, a kod indijskog ružičasti. Mogu se zagrijati i do 30° C, nakon što se zatvore, što pogoduje oprašivačimainsektima.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Angiosperm Phylogeny Group (2016). "An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG IV". Botanical Journal of the Linnean Society. 181 (1): 1–20. doi:10.1111/boj.12385. ISSN 0024-4074.CS1 održavanje: upotreba parametra authors (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]