Norodom Sihanouk

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Norodom Sihanouk

Norodom Sihanouk (rođen 31. oktobra 1922. umro 15. oktobra 2012) bio je kralj Kambodže sve dok se nije odrekao vlasti 7. oktobra 2004. Nakon toga proglašen je Kraljem-Ocem Kambodže, pozicija na kojoj i dalje posjedovao mnoga prava samog kralja, do smrti 2012. godine.

Bio je sin kralja Norodom Suramarita i kraljice Sisowath Kossamak. Sam je bio na mnogim pozicijama od 1941. pa ga i Guinnessova knjiga rekorda navodi kao političara koji je imao najviše različitih pozicija u političkom životu.

Mnoge od ovih pozicija su bile izraz počasti kao i posljednja kao "Kralj-otac". Period efektivne vladavine Norodom Sihanouka nad Kambodžom je ustvari trajao od 9. novembra 1953. kada je Kambodža dobila potpunu nezavisnost do 18. marta 1970. kada Lon Nol i državni parlament svrgavaju Sihanouku.