Nosač aviona

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Indijski nosač aviona Viraat, bivši Hermes.

Nosač aviona je u najširem smislu svaki onaj brod s koga su u stanju uzlijetati, odnosno spuštati se avioni.

U užem smislu to je naziv za ratni brod koji služi kao pokretna zračna baza na moru te omogućava ratnim mornaricama i drugim vidovima oružanih snaga neke države da projiciraju zračnu moć bez potrebe za kopnenim bazama i infrastrukturom.

Prvi nosači aviona bio je HMS Ark Royal iz 1914. godine, britanski nosač hidroaviona s čije palube su mogli uzlijetati obični avioni. Nakon razvoja nosača aviona između dva svjetska rata, nosač aviona se u drugom svjetskom ratu pokazao daleko moćnijim i efikasnijim plovilom od bojnog broda, te postao novi kapitalni brod u najvećim svjetskim mornaricama. Najmoderniji nosači aviona danas su američki nosači aviona klase Nimitz. Do sada proizvedeni su:

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]