Novi opći katalog

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Novi opći katalog (NGC))
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Novi opći katalog (eng. New General Catalogue, skrać. NGC) jest katalog objekata dalekog svemira koji je tokom 1880-ih godine sastavio astronom John L. E. Dreyer. NGC sadrži 7840 objekata dalekog svemira svih vrsta. NGC je jedan od najobuhvatnijih kataloga jer sadrži sve vrste objekata dalekog svemira i nije ograničen na galaksije.

Historija[uredi | uredi izvor]

Tokom 1880-ih godina, John L. E. Dreyer je sastavio ovaj katalog uglavnom na osnovu zapažanja koja su obavili William Herschel i njegov sin John. Dreyer je već objavio ažuriranje Herschelovog kataloga maglica, ali nova nadogradnja je odbijena od strane Kraljevskog astronomskog društva. Novi opći katalog je objavljen 1888,[1] a dopunjavan je još dva puta sa dva indeks kataloga (engl. Index Catalogue, IC) pri čemu je dodato još 5386 objekata.

Objekti južnog neba su slabije zastupljeni u katalogu zbog mjesta baznih posmatranja koja su izveli John Herschel i James Dunlop a koja su se nalazila na sjevernoj polulopti. Redni brojevi objekata u katalogu se povećavaju sa porastom rektascenzije. Slova koja se nalaze iza kataloškog broja objekta su uvedena posljednjih decenija i njihova svrha je u identifikaciji novih objekata koji se nalaze u blizini originalnih objekata a koji nisu bili uključeni u originalni katalog.

Originalni unos može biti podijeljen na dvije ili više oznaka, npr. NGC 61 koje je podijeljen na NGC 61A i NGC 61B (ova dva objekta su galaksije). Drugi način je da se originalni unos zadrži a da se drugi manje sjajni objekti označe dodavanjem dodatne slovne oznake. Tako npr. galaksija NGC 3250 koja je okružena sa 5 drugih objekata zadržava svoju oznaku dok objekti u njenoj okolini dobijaju oznake od NGC 6027A do NGC 6027E.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Bradt, Hale (2004). Astronomy Methods: A Physical Approach to Astronomical Observations. United Kingdom: Cambridge University Press. str. 52. ISBN 978-0-521-53551-9.