Nukleoprotein

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Nukleoproteín: Nukleosom je građen od molekule DNK i histona.

Nukleoproteini (nukleo- + proteini) su složeni proteini u kojima je polipeptidni lanac nekovalentnom vezom spojen sa jednom od nukleinskih kiselina (RNK ili DNK. Najpoznatiji takvi kompleksi su nukleoribosomi, nukleosomi i svi virusi. Ribosomi su ribonukleoprotein. Kod prokariota su sastavljeni od tri, a u kod eukariota od četiri različite molekule RNK i jedne molekule jednog od oko 50 i više ribosomskih proteina.[1][2]

Nukleosomi su dezoksiribonukleoproteini, kod kojih nukleinsku komponentu čini DNK. Neki virusi su jednostavni ribonukleoproteini, sa samo jednom molekulom RNK i određenim broj em identičnih proteinskih molekula, dok su drugi ribonukleoproteini ili deoksiribonukleoproteini složenije građeni, sa više različitih proteina, a ponekad i više molekula nukleinske kiseline. Primjenom kristalografskih metoda je za mnoge nukleoproteine određene prostorne strukture i razjašnjene biološke funkcije.

Primjeri[uredi | uredi izvor]

Prototipni primjeri su svaki od histonskih proteina, koji su prisutni na lacima hromatina. Telomeraza, ribonukleoproteini (RNP), tj. RNK/protein kompleks, i protamini su također nukleoproteini.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Graeme K. Hunter G. K. (2000): Vital Forces. The discovery of the molecular basis of life. Academic Press, London 2000, ISBN 0-12-361811-8.
  2. ^ Nelson D. L., Michael M. Cox M. M. (2013): Lehninger Principles of Biochemistry. W. H. Freeman, 2013.ISBN 978-1-4641-0962-1.