Nusrat Fateh Ali Khan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Nusrat Fateh Ali Khan (urdu نصرت فتح علی خان) (punjabi jezik ਨੁਸਰਤ ਫਤਹਿ ਅਲੀ ਖ਼ਾਨ}}), rođen 13. oktobra, 1948. – umro 16. augusta, 1997.), je bio umjetnik i muzičar iz Pendžaba, Pakistan, prvenstveno pjevač Qawwalija, duhovne muzike Sufija, članova mističke tradicije Islama.). Time ga je uvrstio na svoju listu azijskih heroja u 2006. godini. Često je označavan kao najveći pjevač Pakistana, svih vremena.

Nusrat Fateh Ali Khan je rođen 13. oktobra 1948. godine u gradu Faisalabad, Pakistan. U skladu sa Guinness-ovom knjigom svjetskih rekorda, Nusrat Fateh Ali Khan drži svjetski rekord u broju izdanja, od svih Qawwali umjetnika, sa ukupno 125 izdatih albuma po podatku iz 2001. godine.

Khan je umro od iznenadnog srčanog udara, 11. augusta, 1997. u Londonu, Engleska na svom putu prema Los Angeles-u sa namjerom da da uradi transplantaciju bubrega.