O upravljanju carstvom

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

De administrando imperio[1], djelo bizantijskog cara Konstantina Porfirogeneta[2] u 10 vijeku. Djelo je posvetio svom sinu, da bi mu pomogao pri vladanju državom. Za Bosnu djelo je značajno jer je to prvi izvor u kojem se spominje Bosna i Bosanska država.

DAI predstavlja u historiografskoj literaturi skraćenicu za rukopis De administrando imperio bizantskog cara i pisca Konstantina VII Porfirogeneta. Razlog za ovakvu oznaku je uobičajen, kao i kod nastanka svih skraćenica, da se ne bi opterećivao tekst ponavljanjem dužeg naslova.

Sačuvani rukopis DAI nije imao svoj naslov i naziv, a kao De administrando imperio (skraćeno DAI) su ga nazvali naučnici koji su se njime koristili (Meursius 1611.). Na jugoistoku Evrope DAI je poznat u prevodu u dvije verzije: O upravljanju carstvom, koji prati dati naslov i Spis o narodima koji pokušava da prati suštinu rukopisa. Obzirom na didaktički karakter spisa u literaturi se svojstvo rukopisa daje formulacijom Traktat o narodima. I inače knjige i rukopisi u srednjem vijeku u brojnim slučajevima i kada imaju naslove oni su zapravo čitava prva rečenica. Zato ih struka kasnije, radi lakšeg korištenja skraćeno imenuje. Takvi su i Opis Dubrovnika Filipa de Diversisa čiji pravi naslov ima desetak redova a kreće Počinje opis ...; Ljetopis Popa Dukljanina koji nema sve elemente ljetopisa pa ga zovu i Barski rodoslov; Hronika Tome arhiđakona poznata i kao Splitska hronika, Historija splitske crkve (Historia Salonitana, za razliku od Historia salonitana maior, a koje opet struka skraćeno navodi kao HS i HSM) i drugi slični primjeri.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Constantine Porphyrogenitus. De Administrando Imperio [On Administering the Empire] (jezik: English).CS1 održavanje: nepoznati jezik (link)
  2. ^ "De administrando imperio | work by Constantine Porphyrogenitus | Britannica". www.britannica.com (jezik: engleski). Pristupljeno 25. 1. 2022.


Nedovršeni članak O upravljanju carstvom koji govori o književnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.