Samoodbrambene snage Japana

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Samoodbrambene snage Japana
Flag of JSDF.svg
Grane Kopnene odbrambeno-oružane snage Japana
Pomorske odbrambeno-oružane snage Japana
Zračne odbrambeno-oružane snage Japana
Vodstvo
Načelnik štaba admiral Katsutoshi Kawano
Ministar odbrane Gen Nakatani
Podaci o brojnom stanju
Broj raspoloživih za vojnu službu 27.301.443 muškaraca, dobi 16-49
26.307.003 žena, dobi 16-49
Broj sposobnih za vojnu službu 22.390.431 muškaraca, dobi 16-49
21.540.322 žena, dobi 16-49
Broj godišnje stasalih za vojnu službu 623.365 muškaraca
591.253 žena
Rezervni sastav 56.100
Troškovi
Dobavljači

Odbrambeno-oružane snage Japana (jap. 自衛隊 - Jieitai), ili OSJ, su jedinstvene vojne snage Japana koje su oformljene nakon završetka Drugog svjetskog rata američke okupacije Japana. Za većinu tog poslijeratnog perioda djelovanje OSJ je ograničeno na teritoriju Japana i njene jedinice nisu smjele biti raspoređivane u inostranstvu. U posljednih nekoliko godina su bili angažovani u međunarodnim mirovnim operacijama. Nedavne napetosti, naročito sa Sjevernom Korejom su potaknule raspravu oko statusa OSJ i oko njenog odnosa prema japanskom društvu.

Osoblje i organizacija[uredi | uredi izvor]

OSJ broje 239.430 ljudi, (Službeni podaci iz 2005) i to: 147.737 u Kopnenim Odbrambenim snagama Japana, 44.327 u Pomorskim Odbrambenim snagama Japana, 45.517 u Zračnim Odbrambenim snagama Japana, i 1.849 u Uredu združenog stožera. Rezervne snage broje 57.899

Kadeti oficirske škole
Obilježje Ministra odbrane

Lanac komandovanja[uredi | uredi izvor]

Operativni lanac komandovanja[uredi | uredi izvor]

Administrativni lanac komandovanja[uredi | uredi izvor]

 • Ministar odbrane
  • Viši zamjenik ministra odbrane
   • Područni stožeri

Vojni rodovi, komponente[uredi | uredi izvor]

Japanski tenk tipa 74

Vojne jedinice[uredi | uredi izvor]

 • Pet armija,
 • Pet pomorskih distrikta, i
 • Tri zračne odbrambene jedinice.
Japanski moreplovci na broduJDS Kongo

Rezultat ove reforme je jedinstveni vojni sistem . Svo osoblje OSJ su praktično civili: oni koji su uniformisani klasificiraju se kao posebi državni službenici i podređeni su običnim civilnim službenicima Ministarstva odbrane. Nema vojnih tajni, vojnih zakona ili prekršajnih djela od strane vojnih lica; počinjenih unutar ii izvan baze, na dužnosti ili van dužnosti, vojne ili civilne prirode, sve presude se provode u normalnim postupcima od strane civilnih sudova odgovarajuće jurisdikcije.


Odbrambena politika[uredi | uredi izvor]

Ministarstvo odbrane

Osnovna politika nacionalne odbrane japana propisuje sljedeća pravila:

 1. Održavanje isključivo odbrambeno-orijentirane politike.
 2. Izbjegavanje postajanjna jedne od vodećih oružanih snaga koje bi mogle predstavljati prijetnju svjetskoj sigurnosti.
 3. Uzdržavanje od razvoja nuklearnog oružja, i odbijanje posjedovanja nuklearnog otpada na teritoriju Japana.
 4. Osiguravanje civilne kontrole nad vojskom.
 5. Osiguravanje sigurnosnih aranžmana sa Sjedinjenim Američkim Državama.
 6. Izgradnja odbrambenih sposobnosti u umjerenim granicama.

Japanski vojni proračun treba održavati na 3% od okupnog japanskog proračuna. Oko 50% tog budžeta se troši na osoblje a ostatak je podjeljen nabavku materijala, oružja, razvoj oružja itd. Razmišljajući o eventualnim tenzijama oko pravnog legaliteta u vojsci, pojedine riječi kao što je puška "Nihongo3", koja se tiče vojske ili oružanih snaga, i termini "Vojska", "Armija", "Mornarica", "Avijacija" se nikada ne koriste u službenoj upotrebi OSJ.

Član 9[uredi | uredi izvor]

U teoriji, ponovno naoružavanje Japana je zabranjeno Članom 9 japanskog ustava koji kaže: "Narod Japana se zauvijek odriče rata kao suverenog prava naroda i prijetnje silom ili upotrebom sile kao sredstva za riješavanje međunarodnih sporova", ali se također izjašnjava, "kopnene, pomorske, i zračne snage, kao i drugi ratni potencijali nikada neće biti razvijani." U praksi međutim, japanski Parlament, članom 41. Ustava koji se definiše "najvećim organom državne vlasti", osniva Odbrambeno-oružane snage 1954 godine. Zbog ustavne debate u vezi oružanih snaga, svaki pokušaj povećanja oružanih snaga i njenih mogućnosti kao i budžeta može biti veoma sporno. Tako OSJ imaju veoma ograničene mogućnosti za djelovanje u inostranstvu, nedostatak mogućnosti dužeg operativnog dosega kao što je dalekometna raketa zemlja-zemlja, zračno nadopunjavanje goriva,Marinci, amfibijske jedinice, i velike zalihe municije. Pravila vođenja borbe su striktno definisane aktom Odbrambeno-oružanih snaga 1954.

Nedavne reforme i razvoj[uredi | uredi izvor]

Raketa "A SM-3" lansirana sa brodaJDS Kongo

Nakon što je Sjeverna Koreja izvršila probno lansiranje Taepodong-1 balističkog projektila preko japanskog zračnog prostora u Augustu 1998, naknadni testovi Sjeverne Koreje kao i druga pitanja koja doprinose razvoju napetosti između dvije zemlje doveli su do povećanog interesa Japana za razvoj protu-balističkog odbrambenog (PBO) sistema. Japan je u procesu implementacije multi kombinovanog PBO sistema sastavljenog od nadograđenog Aegis vozila i Patriot PAC-3 raketnog sistema. Zakonodavstvo koja će omogućiti vlastima odobrenje za obaranje dolazećih balističkih projektila se također razmatra. U decembru 2004 godine, Japan i Sjedinjene Američke Države su potpisale memorandum o razumijevanju stvaranja općeg okvira saradnje za zajednički razvoj PBO sistema.

U Novembru 2005 godine, predložene ustavne izmjene će formirati kabinet na nivou ministarstva odbrane ne odstupajući od stare klauzule o nenanapadanju. Pod predloženim izmjenama, OSJ formalno se naziva vojnim snagama po prvi put od vremena osnivanja. Novi prijedlog teksta je "Kako bi se osigurali mir i nezavisnost naše zemlje , kao i sigurnost države i ljudi, vojne snage za samoodbranu će se održavati sa premijerom vlade kao vrhovnim zapovjednikom." Amandman u posljednih nekoliko godina dobija sve više javne podrške. 8 juna 2006 godine japanska vlada je odobrila nacrt zakona o transformisanju agnecije za odbranu u ministarstvo odbrane. Odluka je realizovana u parlametnu decembra 2006 godine.

Japanski vojnik sa spravom za noćno osmatranje

Japan je također produbio svoje sigurnosne i vojne veze sa Australijom i njihove vođe razgovaraju o formiranju vojnog pakta sličnog NATO-u.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]