Odense

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Katedrala sv. Knuta

Odense je treći danski grad po veličini i najveći na otoku Fynu. Nalazi se na zaljevu Odense fjorda te je značajna luka. Odense je i vrlo važno saobraćajno čvorište puteva koji vodi mostovima preko danskih otoka između Danske i Švedske. Također je i željezničko čvorište. Grad ima značajno brodogradilište, te metaloprerađivačku, tekstilnu i industriju mašina.

Odense je jedan od najstarijih gradova sjeverne Evrope, osnovan 988. godine. 1935. je u gradu podignut drugi najviši toranj u Evropi Odinstårnet koji je srušen u 2. svj. ratu. Značajna je katedrala sv. Knuta. U gradu su rođeni najpoznatiji danski književnik Hans Christian Andersen i kompozitor Carl Nielsen.