Odense

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Katedrala svetog Knuta

Odense je treći danski grad po veličini i najveći na otoku Fynu. Nalazi se na zaljevu fjorda Odense te je značajna luka. Odense je i vrlo važno saobraćajno čvorište puteva koji vodi mostovima preko danskih otoka između Danske i Švedske. Također je i željezničko čvorište. Grad ima značajno brodogradilište, te metaloprerađivačku, tekstilnu i industriju mašina.

Odense je jedan od najstarijih gradova sjeverne Evrope, osnovan 988. godine. U gradu je 1935. podignut drugi najviši toranj u Evropi Odinstårnet koji je srušen u Drugom svjetskom ratu. Značajna je katedrala svetog Knuta. U gradu su rođeni najpoznatiji danski književnik Hans Christian Andersen i kompozitor Carl Nielsen.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]