Orlando Duque

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Orlando Duque
Duque pri skoku tokom
takmičenja u Bostonu (2012)
Lični podaci
Puno imeAndrés Orlando Duque Escobedo
NadimakEl Duque (Vojvoda)
DržavljanstvoKolumbijac
Rođenje (1974-09-11) 11. septembar 1974 (49 godina)
Cali
Visina175 cm
Težina72 kg
Ažurirano: 15. 9. 2019.

Andrés Orlando Duque Escobedo nekadašnji je kolumbijski ekstremni skakač u vodu i takmičar u "običnim" skokovima u vodu. Od kraja 1990-ih smatra se jednim od najboljih svjetskih ekstremnih skakača u vodu.[1]

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je i odrastao u Caliju, na jugozapadu Kolumbije. Nakon što je sa 10 godina prekinuo treniranje nogometa, počeo se baviti skokovima u vodu, prvobitno sa daske s visine od 3 m. Otad je trenirao šest sati dnevno te je u sljedećim godinama nekoliko puta osvajao državna prvenstva. Godine 1992. kvalificirao se za Olimpijske igre u Barceloni, ali zbog slabe finansijske situacije u kojoj je bio Kolumbijski skakački savez, na tim igrama nije učestvovao. Razočaran, okončao je sportsku karijeru i počeo studirati.

Dvije godine kasnije počeo se baviti ekstremnim skokovima u vodu, sportu koji se koristi tehnikom olimpijskih skokova u vodu, ali se skače sa stijena ili prirodnih uzvišenja, kao i s nekih tvrđava i mostova, a čija visina doseže do 28 m. Prvi ekstremni skok izveo je 1995. u rodnom gradu. Rutinu za izvođenje tih skokova stekao je nakon angažmana u jednom kolumbijskom zabavnom parku. Od 1997. do 1999. tokom ljetnih mjeseci radio je u safari-parku Gänserndorf u blizini Beča, gdje je kao kaskader skakao s krana visokog 25 m.

Uspjesi[uredi | uredi izvor]

Godine 2009. postao je ukupni pobjednik prve sezone Red Bull Svjetske serije u ekstremnim skokovima u vodu (kasnije je još triput bio drugi i jednom treći). Četiri godine kasnije osvojio je i Svjetsko prvenstvo u ekstremnim skokovima u vodu, koje je FINA prvi put u historiji uvrstila u program Svjetskog prvenstva u vodenim sportovima.

Takmičarsku karijeru završio je nakon posljednje stanice sezone 2019. u Bilbau. Nastavio je raditi kao član FINA-ine Komisije sportista i Tehničke komisije za visinske skokove.[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Haack, Melanie: Mit Tempo 90 in den Abgrund u: Die Welt, 28. juli 2013, str. 24.
  2. ^ "Duke se oprašta u Bilbau". Red Bull Cliff Diving World Series. 13. 9. 2019. Pristupljeno 15. 9. 2019.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]